Děti na ostravské ZŠ testují nové písmo, které by mohlo nahradit klasické psací

Ostrava - Už téměř dva roky se učí na Základní škole kpt. Vajdy psát novým písmem Comenia Script děti ze speciálních tříd. Podle učitelů je pro žáky jednodušší, než klasické psací písmo a děti to potvrzují. Grafologové ale s novým typem písma nesouhlasí. Ostravská základní škola je jedna z pětatřiceti v České republice, kde se Comenia Script zkouší.

Písmo Comenia Script je praktické a hlavně jednoduché. Oceňují ho i děti ve speciálních třídách. V ostravské škole jsou to především mentálně handicapovaní žáci. Kromě nového typu písma se ale děti ve speciální třídě učí zároveň i klasické psací. „Je to hlavně proto, že v rodinách je i několik sourozenců a děti by měly poznat, že se píše i jinak, proto i v naší třídě máme písanky běžného typu,“ vysvětluje učitelka speciální třídy ZŠ kpt. Vajdy Irena Bilíková. Podle učitelů je výhodou, že nový systém nemá složité obloučky a křivky. „Učitelé prvních ročníků speciálních a praktických škol konstatují, že písmo Comenia Script nečiní žákům obtíže, naopak tvary zvládají v čitelné podobě s menším úsilím a vysokou motivací,“ uvedl ředitel sekce vzdělávání MŠMT Jakub Stárek.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Rodiče a odborníci jsou ale k novému písmu skeptičtí. „Je to systém brzda – plyn. Končí jedno písmeno, mezera, pak začíná druhé. Není tady spojitost, což vyžaduje daleko více energie,“ myslí si předseda České grafologické komory Jan Jeřábek. Zkušební období nového písma končí za čtyři měsíce. Pak ministerstvo školství rozhodne, zda Comenia Script oficiálně zavede do výuky. „Pokud budou stále ty ohlasy pozitivní, tak předpokládáme, že písmo Comenia Script bude doporučeno jako alternativa,“ vyjádřil se ředitel sekce vzdělávání MŠMT Jakub Stárek. Pedagogové také doporučili ministerstvu školství, aby sjednotili všechny učebnice a pracovní sešity. Výsledkem pak mohou být například učebnice matematiky psané novým typem písma.