Obyvatelé Karviné a Českého Těšína se necítí bezpečně

Český Těšín, Karviná - Lidé v Českém Těšíně a v Karviné se necítí bezpečně. Výzkum Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity odhalil lokality, ve kterých se lidé bojí nejvíce. Města slibují, že nejnebezpečnější místa začnou více hlídat.

Okolí železničního nádraží a hlavně sídliště Svibice, nechvalně přezdívané jako těšínský Bronx - podle výzkumu nejnebezpečnější místa v Českém Těšíně. „Sídliště Svibice samo o sobě už jenom hustotou obydlení je takovým místem, kde dochází častěji k páchání přestupků, jak k rušení nočního klidu, tak k občanskému soužití,“ potvrdil ředitel Městské policie ČT Petr Chroboczek. Alkoholici, hlučná mládež a hlavně bezdomovci v lidech pocit bezpečí rozhodně nevyvolávají. Vadí jim i málo policistů v terénu a špatně osvětlené ulice.

„Budeme požadovat po policii ČR, aby v těchto lokalitách zvýšila počet hlídek a zvýšila tu pochůzkovou činnost,“ slibuje místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Výzkumem prošla i Karviná. Jednou z nejméně bezpečných lokalit je podle místních městská část Nové město, hlavně okolí ulic Makarenkova, Fučíkova a U Svobodáren. „Hlídek je v terénu víc a podle čísel, která máme k dispozici, trestná činnost v celé Karviné poklesla,“ tvrdí mluvčí Karviné Šárka Swiderová. Řada lidí se ale bezpečněji stále necítí. Akademici Slezské univerzity chtějí ve spolupráci s Katowickou univerzitou zkoumat pocit bezpečí i na polské straně a porovnat, na kterém břehu řeky Olše je bezpečněji.