Dům ve Slupi už není nutné chránit, ve Strachoticích čekají, až spadne

Strachotice, Slup – Dvě venkovská stavení v chátrajícím stavu, s nimiž si jejich majitelé nevědí rady, a čekají až spadnou. Jenže ty na první pohled rozpadající se budovy jsou na seznamu kulturních památek, což znamená, že se odstranit nesmí. Naopak. Jejich majitelé by je měli opravit a dát do pořádku. Jenže to žádný z nich nechce. Na opravu památek totiž nemají peníze. Jak ve Slupi, tak ve Strachoticích na Znojemsku, kde se objekty nacházejí, unikátní stavby lidové architektury předchozích století nepřežijí. Památkáři majitele k opravě domů nedonutí. Ani varováním, ani pokutami. Ve Slupi navíc podle památkářů už není téměř co chránit, a tak budou souhlasit s odpamátněním.

Na obhajobu majitelů obou památek – zemědělských usedlostí – přitom hovoří nejen běžní občané, ale i představitelé obou vesnic. „Nejsou to podle nich žádní bohatí lidé, kteří by si mohli dovolit do majetku dávat miliony. A i kdyby dostali nějakou dotaci, pokrylo by to jen zlomek veškerých náklady oprav, jak je vyžadují památkáři. Chtějí podle nich jen normálně  bydlet. Zbořit staré a postavit nové.“ Podle starosty Slupi Františka Jelečka se tak konečně obec zbaví ruiny, která hyzdila obec celých pět let od osudového požáru. „Doufám, že trosky teď z návsi zmizí a vyroste zde nová stavba,“ dodal Jeleček. 

Ve Slupi „pomohl“ majitelům zub času

Osud domu ve Slupi přitom nemusel být tak tragický, kdyby se jeho majitelé o něj starali. Těmi původními byli manželé Martiškovi, kteří jej koupili po revoluci. Chtěli ve Slupi začít podnikat. Jenže z jejich záměru sešlo stejně jako z opravy památky. Od požáru v roce 2007, kdy dům přišel o střechu, majitelé nekomunikovali s úřady a nezaplatili ani pokutu, kterou jim odbor památkové péče dal, ani památku podle pokynů úředníků nezabezpečili.

Podnikatelské plány páru nakonec také ztroskotaly a exekutoři dům kvůli dluhům zabavili. V roce 2010 na podzim se prodal v dražbě. Jeho nový majitel přitom vůbec netušil, že kupuje památkově chráněný objekt. „Podle dokumentů z dražby jsme koupili pozemek se zbořeništěm, nikoliv státem chráněnou památku. To jsem se dozvěděl až z České televize,“ reagoval loni v létě na dotaz překvapený majitel ostravské firmy Bruster finance Martin Brudný. Pozemek získal za 180 tisíc korun. Dnes je rád, že dům spadl – požádá o odpamátnění. To se nebude týkat pouze stodoly, která byla postavena výjimečným a na jihu Moravy unikátním valkovitým zdivem. „Památkovou ochranu ostatní objekty historické usedlosti pozbyly,“ řekl Zdeněk Musil z brněnského pracoviště Národního památkového ústavu.

Strachotičtí pořád jen čekají

S domem ve Strachoticích je to jinak. Stojí. I když jeho majitelé by byli rádi, kdyby jej mohli srovnat se zemí a postavit si novostavbu. Stejně jako dům ve Slupi je ve špatném stavu. Na rozdíl od něj se ale zachránit podle památkářů dá. „A to běžnými, dnes dostupnými technologiemi a prostředky,“ prohlásil Musil.

Na co však odpověď nedají ani odborníci, je stále se opakující otázka majitelů: kde na to máme vzít? Pro manžele Horsákovy a spolumajitele strachotické památky Josefa Křížka tak zůstává dům jen nebezpečnou ruinou. „Nevidím žádný důvod, proč by se měly do domu investovat nové peníze, protože se jedná o stavbu, která je naprosto morálně a fyzicky přežitá,“ uvedl zástupce majitelů Karel Pavlíček.

Odbor památkové péče ve Znojmě Horsákovým sice předloni nabídl půlmilionovou dotaci na první fázi oprav, ti to ale odmítli. A podle stavbaře Karla Pavlíčka, který je zastupuje, logicky. „Už když ten dům byl před 170 lety postaven, měl závady a nezachránila by ho ani dřívější rekonstrukce. A podle posudku, který jsme si nechali vypracovat, by vyšla rekonstrukce na mnoho milionů korun. Kdo by na to měl? Myslím, že ani stát ne,“ kroutil hlavou Pavlíček. Památkáři však dům odpamátnit nechtějí, jenže majitele k opravě donutit nedokážou také. Ani přes statisícové pokuty. Dům jsme dostali dědictvím, proč bychom za to měli pykat," dodal jeden z majitelů.

Ruina ve Slupi už nebude památkou (zdroj: ČT24)