Divadlo vzdává hold Zezulovi

Městské divadlo Brno se na své činoherní scéně pravidelně věnuje také výstavní činnosti. Zdejší galerie nese jméno Milana Zezuly. A právě tomuto mimořádnému scénografovi, malíři, grafikovi a ilustrátorovi je věnována nejnovější výstava, která představuje nejrůznější podoby a polohy umělcovy tvorby.

Kolekce nazvaná Milan Zezula, scénografický fenomén města Brna, je rozdělena do sedmi  kapitol a přibližuje nejen dílo, ale i život a rodinu muže, který se narodil 26. července 1921 v Brně. V roce 1950 se oženil s Olgou Waltrovou, tedy dcerou slavných brněnských herců Rudolfa Waltra a Marie Waltrové, jež byla zase sestrou známého herce Ladislava Peška. Speciální oddíly potom na výstavě tvoří Zezulovy scénické, kostýmní a grafické návrhy.  Návštěvníka také čekají ukázky výtvarníkových ilustrací divadelních programů, knižní ilustrace a volná grafika.

Divácky  zřejmě nejvděčnější bude tzv.  Strašidlopis aneb Velký atlas malých strašidel.  Zezulovy kresby strašidýlek a jejich terminologie se setkala s velkou čtenářskou odezvou. Milan Zezula ve svém Strašidlopise (který vyšel knižně až v roce 1998) pojmenoval a nakreslil svět fantazie, ve kterém žil. Kromě strašidýlek, kterým vytvořil terminologii, byl celý život fascinován brněnským prostředím a zejména brněnským hantecem. Cenné jsou na výstavě i vzpomínky  na svérázného autora, na nějž vzpomínají velké osobnosti jako Ludvík Kundera, Miloš Hynšt, Václav Renč nebo Antonín Přidal.

Zezula právě do divadla na Lidické ulici bytostně patří. Již v roce 1945 se stal výtvarníkem nově vzniklého Svobodného divadla (dnešního Městského divadla Brno), s nímž také spojil celou svou profesionální kariéru v letech 1945 až 1980, a ještě v průběhu let osmdesátých  s divadlem příležitostně spolupracoval. Milan Zezula se v tomto divadle podílel na neuvěřitelných 270 inscenacích, z nichž byl většinou tvůrcem výpravy, tedy scény i kostýmů. Celkově vytvořil přes šest set (!) scénických a kostýmních výprav.

  • Moliére, ZDRAVÝ NEMOCNÝ,1946 zdroj: Milan Zezula http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3339/333833.jpg
  • M.A.Nexö,LIDÉ NA DANGAARDU,1946 zdroj: Milan Zezula http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3339/333832.jpg

Stejně jako byl Milan Zezula mimořádně plodným scénografem, byl také velmi nadaným malířem. Za svého života uspořádal dvacet samostatných a desítky kolektivních výstav – připomeňme např. výstavu v roce 1956 v Domě umění, v roce 1959 a 1961 v Divadle bratří Mrštíků, 1961 v Gdaňsku, 1962 v Moravské galerii, v roce 1974 v německém Budyšíně, v roce 1990 na Staré radnici. Roku 1993, rok po umělcově smrti, se uskutečnila v prostorách této galerie zde v Městském divadle výstava Pocta Milanu Zezulovi, na které byly vystaveny jeho obrazy a kresby.

Milan Zezula zemřel 22. července 1992, krátce před svými sedmdesátými prvními narozeninami. Svou celoživotní výtvarnou tvorbou vytvořil velkolepé umělecké dílo, které udivuje nejen naznačeným rozsahem, ale také pestrostí. V létě tedy uplyne dvacet let do úmrtí výrazného výtvarníka, také to je důvod k tomu, proč lze nynější výstavu v někdejším Zezulově domovském divadle přivítat.