Frýdeckomístecký policista dostal ocenění za záchranu života motorkáře

Frýdek-Místek - Ocenění za záchranu lidského života dnes dostal od svých nadřízených frýdeckomístecký policista David Plánička. Loni v září si v poli všiml havarované motorky, u které bez pomoci ležel těžce zraněný mladý muž. Policista ihned zavolal záchranáře.

Motorkář David Liška a jeho zachránce David Plánička. Poprvé od bouračky spolu. Tentokrát se potkali na frýdeckomístecké radnici. Byli u toho i Pláničkovi policejní šéfové. Ti ho vyznamenali za čin roku. Nehoda se stala před půl rokem. 29letý David Liška se vracel v noci z motorkářského srazu. Chybělo jen několik minut a otec dvou dětí mohl přijít o život. Nedaleko Žermanické přehrady na Frýdeckomístecku havaroval. Proč skončil v poli, padesát metrů od cesty, neví, na nic si z té doby nepamatuje. „Všiml jsem si, že v poli jsou určité věci, které  zbystřily moji pozornost. Zjistili jsme, že je tam havarovaná motorka. Běžel jsem k motorkáři, zjistil, že žije a zahájil ošetřování. Kolegyně přivolala rychlou záchrannou službu,“ popisuje událost policista PČR Frýdek-Místek David Plánička. Poskytnout profesionálně první pomoc by měl umět každý policista. Zkouškami pod dohledem lékaře prochází každý rok.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

David Liška se ke své práci automechanika vrátí nejdřív za měsíc. „Hlavně, že je tady, za to vděčím panu Pláničkovi, nebýt jeho, tak už tady není,“ říká vděčně manželka zachráněného Martina Lišková. „Nevím, jestli ještě vůbec někdy sednu na motorku,“ svěřuje se David Liška.

Vydáno pod