Krok do prázdna Jana Masaryka

Krok do prázdna Jana Masaryka aneb Dokonalý zločin je název nového dokumentu z tvůrčího týmu ostravských dokumentaristů, kteří se několik let věnují zločinům komunismu. Premiéra je zítra ve dvacet hodin na ČT2. Film režíroval Marcel Petrov.

Jan Masaryk byl synem prvního československého prezidenta, diplomatem, ministrem zahraničí, velmi oblíbeným politikem. Zemřel poté, co se po únoru 1948 stal členem Gottwaldovy vlády. Je to už šedesát čtyři let, co zemřel. Znalci potvrzená, avšak neobjasněná vražda, stále není lidem lhostejná.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Když jsme v roce 2010 prcovali na projektu Přísně tajné vraždy, tak jsem se k tématu Jana Masaryka vrátili. Bylo to na podnět Úřadu dokumentace vyšetřování zločinů komunismu. A byli jsme překvapeni, kolik lildí se ještě ozvalo. Těch ohlasů bylo nakonec tolik, že jsme se rozhodli to téma znovu otevřít,“ vypráví dramaturg Josef Albrecht.

Film přináší zcela nové výpovědi některých pamětníků, příbuzných, vědců. Dějem provází forenzní biomechanik Jiří Straus, který přímo na místě činu vysvětluje skupině studentů, proč Masaryk nemohl zemřít bez cizího zavinění.

„Černinský palác byl v době natáčení ve vnitřních nádvořích zahalen lešením. My jsme to věděli a tak trochu jsme předem počítali, že nám to zahraje do noty. Takže on stál na druhé straně toho okna, když to těm studentům představoval. Bylo to silné a působivé. Když si to studenti všechno vyposlechli, byli z toho otřeseni,“ vzpomíná na natáčení Albrecht.

Dokument potvrzuje závěr posledního, čtvrtého vyšetřování, které skončilo v roce 2003 se závěrem: vražda - pachatel neznámý. V pátrání dospěli autoři dokumentu minimálně k tomu, že brzdou jsou nedostupné informace z Ruska.