Dubňanské učiliště znovu ožije, změní se v byty i galerii

Hodonín – Rozlehlý areál zrušeného hornického učiliště v Dubňanech u Hodonína po letech znovu ožívá. Noví adepti havířského řemesla už z něj ale nevyjdou. Budovy v chátrajícím areálu se mění v bytové domy, ale vzniká tu například i obrazová galerie nebo školicí centrum.

Výuka hornictví skončila v Dubňanech před patnácti lety zároveň s úpadkem této profese v celém hodonínském regionu. Žáci základní školy, kteří byli v budově hornického učiliště dočasně umístění, odešli do nového v roce 2008. Od té doby sedm budov na 23 tisících čtverečních metrech jen chátralo. Až místní projektant Zdeněk Kaňa koupil areál od jihomoravského kraje a začal s jeho oživováním. 

„Zkusili jsme jít do výběrového řízení, kde jsme uspěli. Potom se nám podařilo získat vhodné investory, kteří nám do začátku pomohli, úvěry jsme získali přes banky,“ popsal autor projektu Zdeněk Káňa. Místo učeben tak už vznikají školicí sály nebo obrazová galerie. V té bude působit místní malíř Jiří Lukeš, který má k místu i osobní vztah. Dlouhá léta působil na hornickém internátě jako vychovatel. „Já jsem tady vlastně prožil kus života od svých třiceti let až do dneška. Samozřejmě, že nás mrzelo, že se to náraz všechno zrušilo,“ svěřil se pamětník a umělec Jiří Lukeš a jedním dechem dodal, že je rád, že se do bývalého učiliště znovu vrací život. 

NO COMMENT: Učiliště v Dubňanech znovu ožívá (zdroj: ČT24)

Důležitou součástí rekonstruovaného areálu budou i byty, stavbaři už první z nich dokončili. Rekonstrukce jedné z budov na bytový dům je koncipována jako pasivní, za což projekt už získal také odborné ocenění. „Je to pilotní projekt v celé České republice. Takovýchto škol máme obrovské množství a jde o to, aby se vždycky našel jeden takový blázen, který se do toho pustí s vervou a najde cestu, jak to opravit,“ dodal Káňa. 

V bývalém učilišti plánují majitelé organizovat například i vinařské výstavy, do budoucna by tam mělo vzniknout také muzeum folkloristiky.

Proměna hornického učiliště (zdroj: ČT24)