Sociálním službám v MS kraji chybí 220 milionů

Ostrava - Provoz sociálních služeb má platit stát- není to povinností kraje. Takový vzkaz poslali moravskoslezští zastupitelé do neziskových organizací, které jsou bez peněz a mnohým hrozí zánik. Zastupitelé neschválili žádnou mimořádnou finanční pomoc,ale pouze pověřili radní, aby o problému jednali s vládou.

Krizi v sociálních službách, kterým momentálně chybí na provoz 220 milionů, radní do oficiálního programu vůbec nezařadili. Ředitel Charity Lukáš Curylo proto přišel s vlastním návrhem - vytvořit krizový fond, do kterého kraj vloží 100 milionů. Návrh ale neprošel. „My to vnímáme jako podraz na neziskové organizace, poněvadž se o tom diskutovalo od září, my jsme jednali s krajem i ministerstvem, ale jednání k ničemu nevedla,“ tvrdí Curylo. Hejtman Jaroslav Palas rozhodnutí převážně sociálně demokratických zastupitelů hájil. „Je pravdou, že nám stát dluží na výkon této služby 180 milionů, my nemáme tyto zdroje v rozpočtu a nemůžeme v rámci našeho rozpočtu duplovat stát,“ uvedl.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Dotace ze státního rozpočtu činí jednu čtvrtinu příjmů poskytovatelů služeb, příspěvek kraje se pohybuje kolem jedné desetiny nákladů a tento nepoměr se musí změnit,“ vyjádřila se mluvčí MPSV Táňa Švrčková. Opoziční občanští demokraté tvrdí, že za krizi sociálních služeb může hlavně vedení kraje. „Kraj definoval rozsah sociálních služeb na svém území a jestliže je dneska neufinancovatelný a kraj se k tomu nechce nějakým způsobem postavit, aby například připravil krizový plán rozsahu těch sociálních služeb, tak je to špatně,“ kritizuje Ivan Týle, /ODS/. Zastupitelé nakonec podpořili pouze druhý z návrhů Lukáše Curyla a pověřili radní, aby se co nejdříve sešli s premiérem. Krajští zastupitelé se mají znovu sejít až 6.června, hejtman Palas ubezpečil, že pokud se situace v sociálních službách do té doby nevyřeší, svolá mimořádné jednání zastupitelstva.