Švýcárna má voňavé hliněné omítky

Josefov – Švýcárna v Josefovském údolí u Adamova je i v zimě v obležení řemeslníků a dobrovolníků. Ve výukovém centru ekologického hnutí Brontosaurus vyrývají do voňavých omítek obrazce a ornamenty, které mají symbolicky vytvořit kroniky údolí.

V jednotlivých pokojích voní směsi bylin už teď. „V každém pokoji jsou hliněné omítky, do kterých jsme přimíchali byliny. V místnostech už voní kopretina, přibude ještě kostřava, čaj nebo mateřídouška,“ popsala architektka a specialistka na interiéry starých budov Kateřina Šmardová.

Každý pokoj má navíc specifickou výzdobu na stěnách. „Kolegyně vytvořila výtvarné návrhy na různé motivy. Na stěnách jsou různé barevné skvrny, do kterých potom daný motiv vyryjeme pomocí metody sgrafito,“ vysvětlila Šmardová.

Architektka Kateřina Šmardová o voňavých hliněných omítkách (zdroj: ČT24)

Výzdoba nabídne exkurz do minulosti i současnosti Josefského údolí

Uvnitř chaty chtějí Brontosauři návštěvníkům také připomenout současnost a minulost Josefského údolí. „Horní patro je věnováno současnosti, proto tam soustředíme přírodu, vědy a také sporty. Spodní patro je pak spjaté s historií, především s Lichtenštejny, kteří celý areál se Švýcárnou nechali vybudovat,“ popsal správce Ekologického výchovného centra Švýcárna Robert Kubaň. Slavný rod v přízemí připomíná jeho znak.

Zdi v budoucnu ozdobí i repliky obrazů, na kterých jsou představitelé rodu. Chodbou se zase potáhnou na stěnách zapsané myšlenky, od východní filozofie až po křesťanství.

Švýcárna už několik let prochází rekonstrukcí, v roce 2009 ji dokonce Jihomoravský kraj označil za nejlépe opravenou památku roku. „Budova už začíná sloužit jako ubytování dětí při výukových pobytech, ale také pro svatby nebo jiné společenské události,“ popsal využití historické budovy Kubaň. Opravy už spolykaly více než sedm milionů korun, dalších dvacet bude potřeba na dokončení celého areálu.

Švýcárna se stala památkou díky zvláštnímu architektonickému stylu, ve kterém byla postavena. Postavili ji Lichtenštejnové v první polovině 19. století. V budově dokonce přespala císařovna Marie Terezie.

Vydáno pod