V Jeseníku budou bourat část základní školy

Jeseník - V centru Jeseníku se bude bourat. Tamní zastupitelé odsoudili k demolici jeden z pavilonů v areálu základní školy v Průchodní ulici. Proces ale bude vyžadovat přísná bezpečnostní opatření. Při stavbě v 70. letech totiž dělníci použili rakovinotvorný azbest.

Opravit nebo zbourat? Energetik se jednoznačně přiklonil ke druhé variantě. Přijde vás mnohem levněji - vzkázal vedení města. Demolice se ale neobejde bez přísného dohledu. Střecha budovy obsahuje azbest. A nikdo neví, jak velké představuje riziko. Montovaná konstrukce systému KORD se postavila v 70. letech. Do historického areálu ale nezapadá. V pavilonu je dnes výdejna školních obědů. Přestěhuje se do družiny. První patro využívají neziskovky. Ani jedna ale zatím náhradní zázemí nemá. „Zatím je ještě dost času, abychom to řešili. Pro nás je dobré sídlit někde v centru,“ uvedl předseda Hnutí Brontosaurus Jeseník Tomáš Hradil.

„Stěhovat bychom se chtěli i tak, poněvadž co do provozních nákladů už to neutáhneme,“ říká vedoucí Mateřského centra Krteček Alena Řehová.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Provoz objektu stojí ročně téměř 700 tisíc korun. Pro srovnání – základní škola Boženy Němcové je mnohem větší a za energie tu platí o 30 tisíc méně. Demolice bude stát odhadem 5 milionů korun. S volnou plochou má škola velké plány, chtěla by tu postavit sportoviště. Město vlastní ještě dvě podobné budovy. A i ony jsou velkými žrouty energií. V obou ale sídlí desítky úředníků. Radnice se je časem chystá opravit.