Na trati mezi Českým Těšínem a Třincem začala výluka

Třinec - Na hlavní železniční trati mezi Českým Těšínem a hranicí se Slovenskem musejí cestující počítat se zpožděním. Kvůli modernizaci trati tam letos začala už druhá výluka. Potrvá téměř dva měsíce. Celá stavba měla být původně hotová v březnu. Správa železniční dopravní cesty ale předpokládá, že se protáhne o víc než rok.

Zpoždění nejvíce postihne cestující v osobních vlacích, které jedou z Českého Těšína do Mostů u Jablunkova. Lidé tam musejí počítat i s dvacetiminutovým zdržením. Kvůli výluce ČD změnily i jízdní řád. Např. některé Expresy teď budou zastavovat také v Návsí, aby cestujícím neujely navazující autobusové spoje. „Ta výluka se primárně týká osobních vlaků, ne dálkových, ale můžeme čekat, že s ohledem na to, že máme jednokolejný provoz, může docházet k mírným minutovým zpožděním všech spojů,“ uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Modernizace 33 kilometrůdlouhého úseku hlavní železniční trati mezi Českým Těšínem a Mosty u Jablunkova přijde Správu železniční dopravní cesty na 8 miliard korun. Získat na to chce také evropské peníze. Stavba si už letos vyžádala třítýdenní výluku kvůli ražbě tunelu v Mostech u Jablunkova. Teď stavbaři likvidují výhybnu. „Letos ještě zahájíme stavbu zastávky Lyžbice. Dokončíme ji začátkem roku 2013,“ doplnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Výluka mezi Českým Těšínem a Třincem skončí v úterý 24.dubna. Pak začnou vlaky jezdit opět podle původního jízdního řádu.

Vydáno pod