Brňané museli o druhé vítězství nad Kladnem tvrdě bojovat

Brno – Hokejisté Komety Brno využili i v druhém utkání předkola play-off domácího prostředí k vítězství nad Kladnem 5:3. V sérii vedou na zápasy 2:0 a k postupu do čtvrtfinále jim chybí jedno vítězství.

Tentokrát ale museli Brňané, kteří využili dvě přesilovky, tvrdě bojovat až do samého závěru. Definitivní klid jim zajistil až při power-play soupeře deset sekund před koncem střelou do opuštěné branky Čermák. Rytíři vsadili oproti prvnímu zápasu na větší bojovnost a v závěru jim mnoho nechybělo k vyrovnání.

Do druhého duelu nastoupila Kometa v nezměněné sestavě, naopak Kladno sáhlo ke změnám ve čtvrtém útoku, kde k Valskému naskočili Bílek a Hluchý, zatímco Knotek s Kafkou zůstali v civilu. Rytíři tentokrát začali mnohem aktivněji a útočná odvaha jim vynesla i rychlý náskok. Paterovu střelu od bočního mantinelu tečoval Kuchler a kotouč proklouzl brankáři Trvajovi mezi chrániči do sítě.

O náskok se však Kladno vzápětí připravilo vlastní nedisciplinovaností. K vyloučenému obránci Lepineovi zasedl na trestnou lavici za necelou půlminutu ještě další zadák Piskáček a přesilovku pět na tři zakončil přesnou střelou od modré čáry Čermák.

Kometa měla sice územní převahu, ke koncovce se ale dostávala pouze sporadicky. Teprve v závěru úvodní třetiny domácí hokejisté přidali druhý gól. Jakub Svoboda napálil puk z ostrého úhlu před branku, kde jej lehce tečoval Tomáš Svoboda a brankář Chábera už nestačil reagovat.

Kladenští trenéři se v první přestávce rozhodli vystřídat gólmany; i když Chábera nenesl na obdržených gólech vinu, nahradil jej Cikánek. Změna přinesla hostům vyrovnání. Při signalizovaném vyloučení Eberle nahodil kotouč do chumlu hráčů před brankou a od brusle domácího Divíška se puk odrazil do sítě.

Hra dostala po druhém vyrovnání spád, Kometa byla o poznání aktivnější, v koncovce však narážela na dobře chytajícího Cikánka. Dvakrát se neprosadil ve vyložených šancích Jaroslav Svoboda. Kuriózně kladenského brankáře překonal domácí spoluhráč Patera. Ten vyhrál vhazování s Petrovickým ve vlastní třetině, prudký kotouč se ale odrazil od bruslí obránce Lepinea do kladenské sítě.

V závěru třetiny se dostali Brňané opět do tlaku, ale na Čermákovu dorážku stačil Cikánek včas zareagovat a při Holcově tvrdé střele se kotouč odrazil od horní tyčky do pole.

O případný pokus o zvrat připravilo Kladno vyloučení Patery v závěru druhé třetiny. Agresívnější a důraznější domácí hokejisté využili v úvodu závěrečné dvacetiminutovky přesilovku, když Erat střelou od modré čáry přidal čtvrtou branku.

Kladno se ale v závěrečných třech minutách vzchopilo a po vyloučení domácího Bičánka za vyhození kotouče za hrazení snížil Hovorka na rozdíl jediné branky. Hosté vyzkoušeli v závěru power-play, vynutit prodloužení se jim ale už nepodařilo, naopak inkasovali pátý gól.