Za znásilnění a pokus o něj dostal mladý násilník pět let vězení

Brno – Pět let vězení uložil Krajský soud v Brně teprve devatenáctiletému Zdeňku Pelikánovi za znásilnění a pokus o další z loňského léta. Mladý sexuální násilník poprvé zaútočil ještě jako nezletilý. V šestnácti letech přepadl dvě neznámé ženy a skončil v psychiatrické léčebně. Znovu útočil pouhý měsíc po propuštění z léčebny.

První ženu si vyhlédl v polovině července v brněnské Gajdošově ulici. Sedmapadesátiletou ženu, která se krátce po půlnoci vracela z práce, povalil na zem a znásilnil. Poté ji odvlekl jinam a znásilnil znovu. V té době byl pod vlivem alkoholu a marihuany. „Potom jsem jí řekl, že jí za to dám klidně peníze. Nemohl jsem si pomoci, měl jsem prostě choutky,“ hájil se u soudu Pelikán.

Podle psycholožky Mileny Zimulové žena trpí silným postraumatickou stresovou poruchou. „Nemůže spát, má strach z mužů včetně svých známých, musela dokonce změnit uaměstnání,“ uvedla psycholožka. Druhou ženu napadl v srpnu. Chytil ji, začal jí osahávat prsa, ale pětadvacetileté ženě se naštěstí podařilo násilníkovi vysmeknout a utéct. Mezi útoky měl Pelikán navíc sezení u svého psychiatra, ale k činu se mu nepřiznal.

Nedodržel nařízení od lékařů

K útokům vůbec nemuselo dojít. Mladík byl totiž ještě několik týdnů před útokem zavřený v psychiatrické léčebně. Soud mu před třemi lety nařídil ústavní léčbu kvůli dřívějším sexuálním napadením. Loni na jaře ho ale soudce pustil na doporučení léčebny na svobodu, přestože státní zástupce upozorňoval, že by dál mohl být svému okolí nebezpečný.

Státní zástupkyně Iveta Eichlerová k rozsudku (zdroj: ČT24)

Obou činů se Zdeněk Pelikán dopustil ve zkušební době. Podmínkou propuštění do ambulantní léčby bylo mimo jiné, že nesmí požívat alkohol ani užívat drogy. Tím se ale mladík neřídil a předchozí odsouzení ani léčba na něj zřejmě neměly žádný vliv. Podle soudu ho i proto jeho sexuální deviace zcela neomlouvá. Podle psychiatrů Zdeněk Pelikán vykazuje znaky patologické sexuální agresivity a sadismu.

Kromě znásilnění a pokusu o znásilnění byl tentokrát Pelikán souzen také za krádež a padělání – jedné z žen totiž při přepadení sebral z kabelky platební kartu, kterou si poté upravil na své jméno.

„Jako polehčující okolnost soud vyhodnotil skutečnost, že Pelikán vyjádřil nad svým jednáním lítost a oběma napadeným ženám poslal omluvný dopis,“ uvedla soudkyně Dana Kancírová. I vzhledem k jeho nízkému věku soud zvolil trest na spodní hranici trestní sazby. Pět let si odsedí ve věznici s ostrahou a navíc bude muset podstoupit další léčbu. Hrozilo mu až deset let.