Začíná divadelní festival Kašparův ostravský týden

Ostrava – Dnes startuje v Ostravě tradiční divadelní festival - Kašparův ostravský týden. Pražský divadelní spolek Kašpar vedený Jakubem Špalkem přiváží své inscenace do Ostravy už pojedenácté.

Během šesti dnů odehrají členové souboru třináct představení. Hlavní scénou je Divadlo Petra Bezruče. Vedle velkého sálu využijí pražští herci podzemní komorní scénu Márnici, která je pouze pro padesát diváků. Další inscenace budou v Divadle loutek a v domě kultury.

Festival startuje v pátek v 18 hodin reprízami osvědčenou komedií podle amerického spisovatele Davida Ivese To nemá chybu. O dvě hodiny později je na programu komorní drama Helverova noc, které se vrací do Ostravy už poněkolikáté.

Ve velkém sále Domu kultury města Ostravy odehrají dnes večer umělci z Celené tragikomický příběh Růže pro Algernon, což je jedna z nejúspěšnějších inscenací souboru s Janem Potměšilem v hlavní roli.

Pro pravidelné diváky Kašparova týdne, kteří znají tvorbu souboru, bude atraktivní neděle a pondělí. Budou mít příležitost vidět dvě nejnovější inscenace – Dostojevského adaptaci Něžná je noc a rodinné představení Mikulášovy patálie. „Obě představení jsou vyprodaná,“ uvedl manažer Bezručů Tomáš Suchánek.

Novinkou bude v Ostravě i poetické představení Draci noci, básně z dávných věků, které mohou zájemci vidět v sobotu či v neděli na scéně Divadla loutek Ostrava. Inscenace je inspirovaná egyptskou, indiánskou, japonskou a čínskou poezií a spolek ji vyváží z Prahy jen výjimečně.

K dalším titulům letošní přehlídky patří například hra Viliama Klimáčka Komunismus,