Města stále častěji zakazují lidem pití alkoholu v centru

Uherský Ostroh (Uherskohradišťsko) – Žádné pití ani držení otevřených lahví alkoholu na hlavních náměstích a v přilehlém okolí. Protialkoholní vyhlášky už mají po celé republice téměř tři stovky měst. Například v Uherském Ostrohu začne platit příští týden.

Protialkoholní vyhláška začne v Uherském Ostrohu platit 9. března. Radnice si od ní slibuje především vyhnání bezdomovců a mladých lidí z centra, kde často, zejména o víkendech, holdovali alkoholu a rušili noční klid. „Dlouho nebylo jasné, v jaké podobě město takovou vyhlášku potřebuje. Ve hře byla i varianta zákazu pití a držení alkoholu na veřejných prostranstvích po celém městě,“ popsala starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská (ČSSD).

V Uherském Hradišti posedávali opilci na lavičkách v centru města i po zavedení protialkoholní vyhlášky. Proto ji město s účinností od prvního ledna letošního roku výrazně zpřísnilo. „Nejenom ten, který pije, ale i ten, který nabízí ten alkohol, je úplně stejně zodpovědný za svoje chování a dopouští se přestupku,“ uvedl velitel městské policie v Uherském Hradišti Vlastimil Pauřík.

Vedení města nakonec zvolilo přísnější variantu vyhlášky – lidé nejenže nesmí alkohol na veřejnosti pít, ale ani držet otevřenou láhev. Platit však nebude plošně, ale pouze na náměstí Svatého Ondřeje a v přilehlé uličce Moravní. Do budoucna chce vedení města platnost vyhlášky rozšířit i na další problémové lokality. 

V Uherském Ostrohu budou na dodržování vyhlášky dohlížet dva strážníci městské policie. Už se domluvili se svými republikovými kolegy, že i oni budou porušení zákazu řešit. Za její porušení mohou uložit pokutu ve výši několika stovek korun. 

Nová vyhláška se nedotkne restauratérů, zahrádky budou bez omezení moct provozovat i nadále. Naopak pro jednorázové akce, jako jsou jarmarky, chce město udělovat výjimky. 

Hovoří starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Města, která už vyhlášku zavedla, si ji chválí 

Představitelé měst a obcí, kde „suché vyhlášky“, jak se jim občas přezdívá, platí, jsou s jejich dopadem spokojeni. Podle starostů se počet opilců na veřejných místech snížil na minimum. Popíjení je obvykle zakázáno v centrech měst a v okolí škol, nemocnic a dalších veřejných budov.

Svoji „suchou vyhlášku“ už má i Brno. „Tou vyhláškou jsme dostali do rukou účinný nástroj, kdy můžeme vykazovat ty problematické podnapilé lidi právě z centra města a z ulic, kde si lidé na to skutečně stěžovali,“ řekla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančíková. Zákaz pití alkoholu na veřejnosti platí takřka v celém centru Brna. A taky v okolí škol, parků, hřbitovů a nemocnic.

Dodržování vyhlášky hlídají strážníci, kteří její porušení mohou pokutovat obvykle stovkami korun. Zprvu však případ vesměs řeší nejprve domluvou, v případě bezdomovců potom neudělují pokuty, nýbrž zabavují lahve. 

Jediným větším městem Jihomoravského a Zlínského kraje, které lokální prohibici neschválilo, je Vyškov. Tady prý potíže s podnapilými lidmi v ulicích nemají.