Syrské boje pokračují, tentokrát i u turecké hranice

Damašek – U syrsko-turecké hranice došlo dnes ráno k útoku syrské armády na příslušníky opozice. Syrská armáda tam podle oficiální turecké agentury Anadolu zapálila několik domů. Další zraněné si podle místního lékaře vyžádala také nová střelba syrských vládních sil na několik vzbouřeneckých čtvrtí města Homs. Státní syrská agentura SANA uvedla, že sebevražedný pumový atentátník zabil na jihu země několik lidí ve městě Dará. Celkem prý zahynulo dnes v Sýrii kolem 20 lidí.

Podle turecké agentury Anadolu se operace u turecké hranice zúčastnilo kolem dvou tisíc vojáků a přibližně patnáct tanků. Armáda po krátkém boji obsadila vesnici Bajdá. Leží několik kilometrů od Turecka, kam byli dopraveni zranění lidé k ošetření.   

Od loňského zahájení vzpoury Turecko přijalo na 7 500 syrských běženců, také členy povstalecké Syrské svobodné armády (ASL), kterou tvoří dezertéři z vládních jednotek. Ankara přerušila vztahy se svým bývalým syrským spojencem poté, co Damašek začal tvrdě potlačovat protivládní demonstrace. Podle různých zdrojů při nepokojích zahynulo kolem 8 000 lidí.

Čína vyzvala k okamžitému zastavení násilí proti civilistům

Čína dnes vyzvala syrskou vládu i povstalce k okamžitému a bezpodmínečnému zastavení násilí proti civilistům, ale uvedla, že humanitární pomoc by neměla být záminkou pro vměšování se do vnitřních záležitostí země. Čínské ministerstvo zahraničí také vyzvalo obě strany „k politickému dialogu bez předběžných podmínek“ za zprostředkování nového emisara pro Sýrii, bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.   

Čína je připravena poskytnout humanitární pomoc Syřanům prostřednictvím OSN. Prohlášení však zdůrazňuje, že Čína je proti tomu, aby „se kdokoli vměšoval do vnitřních záležitostí Sýrie pod záminkou ˙humanitárních˙ záležitostí“. Čína, která dvakrát s Ruskem zablokovala rezoluci Rady bezpečnosti OSN k Sýrii, dodala, že je proti vojenskému vměšování nebo proti úsilí o změnu režimu.

Syrští uprchlíci v Turecku
Zdroj: ČT24

Humsí: Ostřelování Homsu se stalo rutinou

Ostřelování čtvrtí Homsu si dnes vyžádalo desítku zraněných. „Stalo se to rutinou. Minomety začínají pálit brzy ráno,“ řekl syrský lékař Hasan Humsí. Dodal, že ráno bylo poškozeno několik domů a že většina ošetřených byla zraněna lehce.

Obyvatele Homsu sužují boje mezi armádou a opozicí několik týdnů a Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) ve spolupráci s místním Červeným půlměsícem vypravil do Homsu konvoj s humanitární pomocí. Syrská armáda však pomoc od pátku odmítá pustit do města, kde podle informací získaných OSN syrské jednotky popravují, zatýkají a mučí přívržence opozice.   

V Dará, kde loni v březnu začala lidová vzpoura proti autoritativnímu režimu v Damašku, se podle SANA sebevrah ráno vyhodil do povětří s autem naplněným trhavinami. Výbuch u čerpací stanice zabil nejméně dva civilisty a zranil 20 civilistů a příslušníků bezpečnostních sil, poškodil okolní budovy. Syrský režim podobné útoky přisuzuje „teroristickým gangům“, které podle něj stojí za násilím v zemi od loňského března.

Syrské síly podle opozice dnes také zabily tři mladíky, kteří se ve městě Dajr az-Zaur účastnili pohřbu dvou lidí zabitých při protivládní demonstraci. „Truchlící lidé začali skandovat hesla proti (prezidentovi Bašáru) Asadovi a policie na ně začala střílet z přilehlého kopce,“ citovala agentura Reuters očitého svědka. 

V Damašku se dnes také odehrálo formální předání ostatků dvou zahraničních novinářů – Američanky Marie Colvinové a Francouze Rémiho Ochlika – diplomatům Francie a Polska, jehož úřad zastupuje i zájmy Spojených států. Žurnalisté minulý týden zahynuli v Homsu obléhaném a bombardovaném vládním vojskem.