Geologové pátrají v podhůří Chřibů po ropě

Chřiby – Moravské pohoří Chřiby možná skrývá naleziště ropy nebo zemního plynu. Prokázat to má seismický průzkum, který v lokalitě právě probíhá. Pátrání po cenné surovině stojí desítky milionů korun a provádí ho mezinárodní společnost, která už objevila vydatná ložiska na území prakticky celé Evropy.

Před miliony bylo v Karpatské předhlubni moře. Plážové písky jsou teď stovky metrů pod povrchem země, možná ale ukrývají ložiska nasycená plynem nebo ropou. Naději posiluje těžba ropy v nedalekých Kostelanech nebo plynu v Kožušicích.

Na otázku, zda plyn a ropa v podhůří Chřibů skutečně jsou, má odpovědět seismický průzkum oblasti. Tři dvacetitunové stroje dnes projížděly i vesnicí Chvalnov. Hluk obří techniky bylo slyšet v okruhu několika kilometrů, stoje pročesávají oblast o celkové rozloze 45 kilometrů čtverečních.

NO COMMENT: Seismický průzkum v podhůří Chřibů (zdroj: ČT24)

Deska stroje přiložená na zem vyvolává záchvěv, který trvá přesně 16 vteřin. V celé oblasti jsou v zemi tři tisícovky sond, jako třeba u hřbitova v Zástřizlech. Sondy jsou citlivé na každé zachvění, když vlna narazí na vrstvu jílovce nebo pískovce, odrazí se zpět. „Na základě matematického počítání dokážeme odhadnout, jaká je v zemi poloha jednotlivých vrstev,“ popsal princip měření za společnost Taxes Oil Hodonín Stanislav Benada.

Obyvatelé chřibského podhůří se průzkumu nemusí obávat. Jakmile se soupravy dostanou blíž k obydlené zástavbě, okamžitě měření končí nebo ho korigují. Sondování neustále sleduje měřící systém. „Dělali jsme to mnohokrát, v mnoha jiných vesnicích, a nikdy jsme neměli problém,“ ujistil šéf týmu geologů Gary Wright.

  • Holanďané Jerome a Dany sbírají data z měření zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3354/335339.jpg
  • Výsledkem měření je něco jako tomograf země zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3354/335337.jpg
  • Měření provádí mezinárodní společnost zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3354/335343.jpg
  • Šance na nález ropného ložiska je zhruba 20 procent zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3354/335340.jpg

Renomovaná společnost už našla ložiska třeba v Bavorsku nebo Španělsku, teď Holanďané Jerome a Dany sbírají v buňce na nejvyšším kopci v okolí data o moravských Chřibech. Zem se právě zachvěla, červená na obrazovce znamená nadějnou reakci jedné ze tří tisícovek sond. Výsledkem je něco jako tomograf země, který budou dál zkoumat. Když průzkum jejich naději potvrdí, přijde na řadu zkušební vrt. „Hypoteticky se zdá, že by tady nějaký zemní plyn mohl být. Ale když jsem mluvil s těmi lidmi, ti tomu dávají šanci tak 20 procent,“ uvedl starosta nedaleké obce Střílky Milan Endlicher (nez.).

Jako v Texasu to v Chřibech nikdy vypadat nebude. Pro odlehlé vesnice s 20 procentní nezaměstnaností je to ale naděje, obce by totiž z těžby inkasovaly peníze. A stát by mohl snížit závislost na dovozu ropy nebo plynu.

Ropa pod Českem

Ropné zásoby České republiky se nacházejí především v Jihomoravském kraji. Jedná se o relativně malé ropné naleziště, v roce 2005 bylo vytěženo 340 600 m³ surové ropy a 98,75 milionu m³ zemního plynu. Surovina je ovšem velmi kvalitní. Počátek těžby ropy na jihu Moravy se datuje na začátek 20. století, první získávání pro komerční využití začalo v roce 1919.

Produkce ropy na Moravě pokrývá pouze malé procento celkové poptávky, například v roce 1999 bylo vytěženo 176 kilotun surové ropy oproti 5 997 kilotunám ropy dovezené. Malé zásoby ropy se nacházejí také u východního a jihovýchodního okraje české části hornoslezské uhelné pánve, tedy v oblasti Moravskoslezských Beskyd.

Zdroj: Wikipedie

Vydáno pod