Brno postupuje do čtvrtfinále, Třinci zbývá jedna výhra

Třinec - Hokejisté brněnské Komety zvítězili po obratu ve třetím utkání předkola play off extraligy na ledě Kladna 4:3 po samostatných nájezdech a slaví postup do čtvrtfinále. V něm se utkají se Spartou, či Plzní. Rytíři sice vedli ještě v 52. minutě 3:1, ale hosté si díky trefám Radka Dlouhého a Romana Erata vynutili nastavení a rozstřel rozhodl Vojtěch Němec. Hokejisté Třince vyhráli v třetím utkání nad Zlínem 6:2 a v neděli budou na domácím ledě útočit na postup do čtvrtfinále. O výhru obhájců titulu se dvěma úvodními góly zasloužil útočník Miloslav Hořava, který rozhodl už penaltový rozstřel v předešlém utkání. Čtvrtý zápas se v Třinci hraje v neděli od 18:10.

Do první šance se dostal ve třetí minutě po Bílkově akci kladenský Kuchler, ale Trvaj zasáhl betony. Vzápětí šli pykat hostující Malec a Vašíček, ale domácí dlouhou přesilovku včetně 35 vteřin v pěti proti třem nevyužili. Následovaly tři přesilové hry Komety, ale Kladno tlaku odolalo. V závěru úvodní třetiny při Zohornově vyloučení zahrozil v oslabení Čermák a ještě si vynutil faul.

Na začátku druhé části předvedl své schopnosti kladenský kapitán Patera, který při hře čtyř proti čtyřem po sólu přes tři brněnského hráče prostřelil Trvaje. V následné početní výhodě vyrazil Cikánek Žižkův bekhendový pokus a po něm netrefil odkrytou branku Němec. Rytíři byli v náporu a ve 29. minutě se dočkali zvýraznění náskoku, když po brejku Pavlů přenechal za kruhy kotouč Drtinovi, jehož přesný pokus zapadl s odrazem o pravou tyč za Trvajova záda. Kladenský bek si připsal vůbec první trefu v této sezoně.

Po polovině utkání nechali domácí před brankou volného Jakuba Svobodu, který snížil po už šesté asistenci Divíška v sérii. Kladno ale přesně za minutu opět získalo dvoubrankový náskok. Po Paterově přihrávce zpoza branky se zblízka prosadil Bicek. V 36. minutě mohl ještě zvýšit Hovorka, ale Trvaj jeho únik zlikvidoval pravým betonem. V úvodu závěrečné části prověřil Trvaje v přesilovce Látal, Rytíři pak bránili náskok a podnikali nebezpečné brejky. V jednom z nich Trvaj zachránil svůj tým proti osamocenému Eberlemu. V 50. minutě šel pykat Toman a hosté při jeho vyloučení, které se domácím vůbec nelíbilo, snížili.

Nejdříve v oslabení Hovorka netrefil puk po Dragounově přihrávce a Kometa se dostal na kontakt díky trefě Dlouhého. Následoval výpadek Kladna, už v oslabení mohl vyrovnat Jaroslav Svoboda a povedlo se to v 58. minutě Eratovi. Obratu zabránil po brejku Komety obranným zákrokem Procházka a Vašíček následně minul. Minutu před koncem základní doby šel pykat hostující Malec, ale Kometa se ubránila. Prodloužení také nerozhodlo a v nájezdech se trefil jen brněnský Němec, který poslal Kometu poprvé od roku 1987 do čtvrtfinále.

Třinci zbývá jediná výhra

Zlín se musel v úvodu bránit náporu Třince, kterému chyběly výraznější šance. Po delší době slušně zaplněná Werk Aréna sice zajásala už v páté minutě, ale Kloučkův zásah znegovalo nedovolené postavení spoluhráče Varadi ve zlínském brankovišti. Oceláři v úvodní desetiminutovce nevyužili ani dvě přesilovky a nebezpečná otočka Polanského jejich zahajovací tlak ukončila. Zlín pak začal vystrkovat růžky a v početní výhodě se k nebezpečné dorážce prodral Köhler, ale na Hamerlíka nevyzrál.

Třinečtí do vývoje výrazně promluvili gólem do šatny: Hořava 85 sekund před koncem první třetiny nastavil hůl Kloučkově střele od modré čáry a domácí vedli. Ještě větší klid do třineckých řad vnesl druhým gólem znovu Hořava, který ve 25. minutě využil Galvasovu chybu a po úniku v oslabení nekompromisně zavěsil.

Sestřih utkání Kladno - Brno (zdroj: ČT24)

Galvas mohl své zaváhání odčinit, v přesilovce ale mířil jen do tyčky. Hosté však dlouho nesmutnili a na dostřel je vrátil Melenovský, který po akci z levého křídla propálil Hamerlíkovy betony. Melenovský se však záhy nechal vyloučit a už po pěti sekundách zhodnotil přesilovou hru nechytatelnou bombou Zíb.

Hlasy trenérů po utkání:

Pavel Janků (Třinec): „Musím pochválit celý tým. Hráli jsme nátlakový hokej, jaký si z Třince pamatuju. Myslím si, že jsme byli celý zápas lepší a dali jsme góly i v přesilovkách, což se nám podařilo po dlouhé době. Měli jsme ale i trošičku štěstí, protože první gól jsme dali od brusle, druhý v oslabení.“

Rostislav Vlach (Zlín): „Utkání nám nevyšlo. I když začátek byl dobrý a vyrovnaný, pak jsme dostali nešťastný gól od brusle. Zásadní zlom byl ale v tom, když jsme hráli přesilovku a dostali v ní gól. Pak se to sesypalo. V globálu ten výkon nebyl špatný, ale neměli jsme štěstí. Třinec vyhrál zaslouženě.“

Berani museli více otevřít hru a to byla voda na třinecký mlýn. Velkou šanci zahodil Peterek, třinecký veterán si však brzy spravil chuť a šikovnou tečí Hrabalovy rány zvýšil na 4:1. Domácím s každým gólem rostlo sebevědomí, do jejich hry se vrátila lehkost i jednoduchost. Zlínu přibalil pátý gól ještě Kůrka, kterého ideálně uvolnil Varaďa.

Závěr se už pouze dohrával. Pozornost na sebe nejprve strhl Klouček, který po faulu na Finsterleho musel odejít do kabin. Nakonec hosté inkasovali ještě jednou, když po chybě gólmana Horčičky za brankou podruhé v utkání skóroval Zíb. Zlín v přesilovce už pouze snížil zásluhou Čajánka.