Výstavou Doteky himalájského větru začal měsíc tibetské kultury

Výstavou fotografií Zdeňka Thomy nazvané Doteky himálajského větru začal v Ostravě jedenáctý ročník festivalu ProTibet. Do největší kulturní akce na podporu Tibetu se během března zapojí řada měst v celé České republice.

Tibet je  země velehor, náhorních plání, mystických klášterů a svérázných lidí. Ojedinělou civilizaci zdokumentoval fotograf Zdeněk Thoma v devadesátých letech, a to přesto, že na tibetské území tehdy nesměla vkročit noha cizince.

„Nesměl tam nikdo kromě Tibeťanů. Panu Thomovi jsem zařídil speciální povolení,“ vysvětluje bývalý honorární konsul Slovenské republiky v Nepálu Chatur Karky.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

A někdejší honorární konzulka České republiky v Nepálu Zdeňka Karkyová dodává, že Thoma podnikl cestu po všech zemích, ve kterých se udržel tibetský budhismus. „Byl to Sikkim, Nepál, Ladak, Bhútán,“ říká Karkyová.

Krédo festivalu je přiblížit tibetskou kulturu a také pomáhat. Peníze z jeho výtěžku už několik let alespoň trochu ulehčují život nomádským dětem, jejich rodinám, mnichům i tibetským uprchlíkům.

„Výtěžek z letošního ročníku bude věnován škole Gyalten v Tibetu. Leží poměrně vysoko v horách, kam se mnozí lidé ani nedostanou - ve výšce tři a půl tisíce metrů nad mořem,“ informuje Petr Ďásek z ostravské pobočky občanského sdružení M.O.S.T..

Dětem z Tibetu letos pomůžou i peníze z prodeje mandal, zvláštních asijských obrazů, které mají přenášet energii. Vyrobili je studenti Soukromého šestiletého gymnázia v Ostravě Hrabůvce. Zájemci si je mohou koupit na výstavě Doteky himalájského větru. „Mandaly mají meditativní funkci. A mohou na jedné straně uklidňovat, na druhé straně povzbuzovat,“ vysvětluje učitelka gymnázia Romana Havránková.

Odborné besedy, výstavy nebo filmové projekce naplněné tibetskou atmosférou budou v třiceti březnových dnech na různých místech Ostravy.

Hlavním lákadlem celého festivalu je vystoupení nejvýznamnější zpěvačky tradiční tibetské opery Namgyal Lhamo. Představí se 14. března v Divadle loutek.