Řidičů pod vlivem alkoholu a drog přibývá

Brno - Na jižní Moravě přibývá podnapilých řidičů. Jen za první dva měsíce letošního roku jihomoravská policie zaznamenala 257 případů požití alkoholu za volantem. Za stejné období v roce 2011 přitom policisté dopadli 157 lidí, což bylo o 65 procent méně. Ještě děsivěji vyhlížejí aktuální statistiky testů na drogy. Pod jejich vlivem za volant sedlo v lednu a únoru 151 lidí. To představuje více než 200procentní nárůst. Počet dopravních nehod přesto nijak výrazně nestoupl.

Nejvýraznější nárůst případů řízení v podnapilosti policisté zaznamenali v Brně a na Blanensku. Nejvíce řidičů pod vlivem Ostatních psychotropních látek (OPL) bylo stejně jako loni na Hodonínsku, celkově jejich počet v kraji stoupl ze 47 na 151. Policisté proto zvýšili počet kontrol.

„Řidiči se pouštějí na silnice i ve stavu, který už opravdu vylučuje jejich schopnost řízení. Tím roste i trestná činnost v dopravě,“ řekl vedoucí dopravního odboru jihomoravské policie Jindřich Rybka.

Statistiky za leden a únor 2011/2012
Zdroj: ČT24/TZ PČR JMK

Otázkou je, zda hříšníků na silnicích přibývá reálně, anebo statistikami otřásají spíše zlepšující se technické možnosti policistů v terénu. Řidiči totiž musejí stále častěji podstupovat kontroly nejen na alkohol, ale také na drogy. „V minulém roce jsme nakoupili nové testery na drogy, které nám v odhalování těchto případů významně napomáhají,“ připustil Rybka. Zdůrazňuje však také sociologické faktory. „Lidé dnes častěji přicházejí o zaměstnání, spousta z nich to řeší třeba právě alkoholem, ztrácejí zábrany,“ doplnil Rybka.

Testování řidičů na drogy

Řidič dostane testovací tyčinku, kterou pohybuje v ústech, dokud nenasákne dostatečným množstvím slin. Asi po minutě policisté mohou tyčinku vložit do přístroje, který vzorek vyhodnotí a do 10 minut zobrazí výsledek na displeji.

Novými testery na drogy ale zatím nedisponují všechna okresní policejní ředitelství. Nejprve je dostali policisté v oblastech, kde se s případy drog potýkají nejčastěji. Na jihu Moravy je jako první zkoušeli v Brně a na Blanensku. Postupně by se ale testery měly rozšířit do všech okresních měst.

Policisté se zaměřili na alkohol a drogy u řidičů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod