Účet jednoho dne odráží role rozdílných sociálních skupin

Brno – Propastné rozdíly v životních nákladech architekta, developera a muže bez domova. Na příkladu jednodenní útraty porovnává nový dokument režiséra Miroslava Kačora postavení a roli rozdílných sociálních skupin v české společnosti. Kdo nejvíce bere? A kdo naopak nejvíce přispívá ke společnému bohatství?

Trojice mužů sestavuje pomyslný účet svých výdajů a dokládá tak příslušnost k rozdílným sociálním skupinám, do nichž se lidé řadí na základě velikosti svého majetku a pracovního uplatnění. „Na jejich příkladu sociolog Jan Keller popisuje role jednotlivých skupin ve společnosti, jejich vzájemné vztahy a mnohé znepokojivé společenské trendy,“ vysvětlil dramaturg dokumentu Viktor Sliva. Jsou tyto sociální světy uzavřené, nebo navzájem prostupné? Jak společnosti přispívají a co si od ní berou? 

Zatímco ti nejchudší přispívat do společného měšce nemohou a elita se tomu úspěšně dokáže vyhnout, posledním „sponzorem“ sociálního státu zůstávají střední vrstvy, které jsou však stále více existenčně ohroženy. Jan Keller cituje z knihy francouzského ekonoma Alaina Lipietze Společnost jako přesýpací hodiny: „Střední vrstvy uvízly v zúženém prostoru přesýpacích hodin a cítí a slyší, jak jim písek pomalu ujíždí pod nohama.“

Pořad Účet jednoho dne vysílá ČT2 v neděli 4. března v 17:10

Vydáno pod