Vila Tugendhat se po rekonstrukci otevírá veřejnosti

Brno – Oficiální stříhání pásky už má vila Tugendhat za sebou, dnes se po dvou letech poprvé otevírá veřejnosti. Rekonstrukce za 156 milionů korun zastavila chátrání unikátní památky a vrátila vile její podobu ze 30. let. Návštěvníci tak vilu uvidí, jak vypadala v dobách, kdy v domě žila rodina Grety a Fritze Tugendhatových.

Zájem o prohlídky znovuotevřené vily Tugendhat je obrovský. V evidenčním systému je už zaregistrováno 700 lidí, kteří se do útrob slavné funkcionalistické stavby chtějí podívat. Aby průvodci nápor zvládli, pustili spolu s první skupinou návštěvníků i několik lidí navíc. Prohlídky jsou limitované malým počtem lidí – najednou smí do vily jen 15 návštěvníků. Takovýchto skupinek se do vily denně podívá osm. Na první den, kdy je Tugenhat otevřena pro veřejnost, zbývají lístky už jen na prohlídky s anglickým výkladem. Na další dny je však ještě k sehnání i pár vstupenek na exkurze v češtině.

Dojmy prvního dne – vila je úchvatná, vstupné adekvátní

S jednou z prvních skupin, která znovuotevřenou vilu Tugendhat navštívila, byl i štáb České televize. Návštěvníci nešetřili slovy obdivu, renovovaná vila je uchvátila.  "Já bych tady asi hned chtěla bydlet. Ta vzdušnost, jednoduchost a prostředí jsou prostě nádherné," svěřila se návštěvnice Iva Slámová. S manželem potvrzují zajímavý trend, který lze vidět i u dalších návštěvníků – jejich zájem o vilu je dlouhodobý. "Jsme tady asi po třetí. Se zájmem osudy vily sledujeme," řekl Igor Sláma. "Vila mě hodně zajímá, četla jsem o ní knihy…je to lepší, než jsem čekala," uvedla Leona Vašíková. 

Návštěvníci jsou ochotní nehledět vyšší vstupné, které je na české poměry přeci jen nestandardní. „Podle mě je vstupné adekvátní významu, je to světová památka. Za vilou bych jel klidně i někam dál,“ dodal Igor Sláma, který je původem z Brna. Jeho slova v zápětí potvrzují návštěvníci, kteří kvůli vile přijeli ze Znojma. „Jsme velcí fanoušci funkcionalismu, to jsme si nechtěli nechat ujít,“ řekl Lubomír Vašík.

Vila v Černých Polích je jedinou brněnskou památkou UNESCO. Funkcionalistický skvost je jedinečným příkladem meziválečné architektury a bývá označován za stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení. Navrhl ji v roce 1928 významný německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, majitelé se do domu nastěhovali v prosinci 1930. Už o několik let později ale zemi v obavě před nacismem opustili. 

Objekt je proslulý zejména proskleným hlavním obytným prostorem. Unikátní bylo i jeho vytápění, vzduchotechnika a další části. Při restaurování se je odborníci snažili co nejvíc obnovit či zachovat. Práce přinesly i nečekané objevy – do vily se například podařilo vrátit část původní půlkruhové makasarové stěny, která ve vile ohraničovala jídelnu. Badatel ji díky studiu dokumentů našel v menze brněnské právnické fakulty. 

Do vily Tugendhat zavítali první návštěvníci po rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Prohlídka vily Tugendhat

Nejvýznamnější brněnská památka moderní architektury bude doplněna novým návštěvnickým servisem: prodejnou odborné literatury, badatelnou studijního a dokumentačního centra vily a novými návštěvnickými trasami. Veřejnosti se památka otevře 6. března. 

Vila nabídne dvě prohlídkové trasy:

I. okruh STANDARD – ukazuje obytné prostory vily a trvá 60 minut – horní terasa, vstupní hala, rodičovská sekce, dětská sekce, hlavní obytný prostor, přípravna, kuchyň, zahrada

Vstupné 300,-Kč

II. okruh TECHNICKÝ – nabízí obytné prostory a technické zázemí vily a trvá 90 minut
– rozšíření I. prohlídkového okruhu o technické zázemí vily – strojovnu vzduchotechniky, kotelnu, strojovnu pro elektrické spouštění oken, prádelnu, fotokomoru a trezor na kožichy

Vstupné 350,-Kč

V případě vhodného počasí je možné zakoupit vstupenku do ZAHRADY na místě. 

Rezervovat si vstupenky je možné na webové adrese www.tugendhat.eu

Součástí opraveného interiéru vily jsou také nové repliky nábytku vyrobené podle původních návrhů architekta van der Rohe. Dochovaly se i mnohem cennější originály, které by potomci Grety a Fritze Tugendhatových rádi do vily vrátili. „Existuje pár kusů originálního nábytku, který patří naší rodině, ten jsme oficiálně dostali zpět. Ale my s ním nesmíme volně disponovat. Nesmíme ho vyvézt ze země, protože je to důležité pro kulturu, tomu rozumím, ale my nesmíme ani chtít, aby se tento originální nábytek vrátil do vily,“ postěžovala si minulý týden při oficiálním otevření vily Ruth Tugendhatová. Slavnostního otevření vily se kromě ní a brněnských politických špiček zúčastnila i její sestra Daniela Hammer Tugendhatová.

Lístky do vily Tugendhat jsou zamluvené na několik dní dopředu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Co je ve vile k vidění?

Jídelní stůl 

Stůl z chromované oceli stojí ve středu jídelního koutu. Jeho dřevěná deska o průmětu 160 centimetrů byla původně z černé leštěné hrušky.

                                    Makasarová stěna 

Kruhová stěna z ebenové dýhy původně dominovala v celém hlavním prostoru. Použitá dýha byla vytěžená v oblasti Makassar na ostrově Celebes. Stěna má za sebou pohnutou historii. Původní dřevěný artefakt Němci za druhé světové války odvezli. Odborníci ho po desetiletí považovali za ztracený a ve vile restaurátoři vyrobili kopii. Části originálu makasarové stěny objevil brněnský historik umění Miroslav Ambroz. Posledních byly panely z exotického dřeva v menze brněnské právnické fakulty – jako dřevěné obložení stěn. 

Onyxová stěna  

Zcela výjimečným kamenným dekorativním a zároveň funkčním prvkem v interiéru vily je takzvaná onyxová příčka. Medově žlutá hornina s bílou kresbou byla vytěžena v pohoří Atlas v tehdejším francouzském Maroku v severní Africe. V zimních slunných dnech vyniká onyx zvláštní schopností – určitá místa na zadní straně stěny rudě září, jsou-li zepředu prosvícena zapadajícím sluncem.

Socha 

Jediným uměleckým dílem v interiéru byla plastika dívčího torza od Wilhelma Lehmbrucka z roku 1913. Po konzultaci s architektem Miesem byla vybrána namísto původně zamýšlené sochy od Aristida Maillola a Tugendhatovi si ji velmi oblíbili. 

Lehátko 

Známé červené lehátko je vyrobeno z chromované trubkové oceli a má hedvábný potah.

Křeslo Barcelona

Chromované ocelové prvky zelených křesel jsou čalouněny prošitou kůží. 

Zasklená terasa

Hlavní obývací prostor vily je po celé straně směrem do zahrady prosklený. Zasklená terasa nabízela původním majitelův výhled do zeleně i pohled na část Brna. O původní skla přišla vila už v roce 1944, když je po náletu na Brno tlaková vlna okna vyrazila. Přežilo jen jediné, které bylo v době náletu zasunuté v ocelovém pouzdře. V září loňského roku se do vily vrátily repliky původních skel. Přicestovaly od výrobce až z Belgie a do vily se nakonec instalovaly nadvakrát – první dodávka skel cestou praskla.