Krnov řeší, co se dvěma tajemníky

Krnov - Krnovská radnice musí řešit kuriózní situaci – má dva tajemníky. Krajský soud v Ostravě uzavřel dlouholetý spor mezi městem a tajemníkem Jiřím Vodičkou, který město zažaloval pro neplatnou výpověď. Soud mu dal za pravdu. Vodička by se měl do své funkce vrátit. Město už má ale jiného tajemníka.

Šest let, čtyři soudy, patnáct soudních jednání. Základní charakteristika sporu Krnova s tajemníkem Jiřím Vodičkou. Poslední soud Vodička vyhrál. Vše začalo v roce 2006. Tehdejší starosta Josef Hercig tajemníka kvůli údajnému překračování pravomocí odvolal. „Pan Vodička prostě nerespektoval rozhodnutí, která já jsem ve své funkci učinil,“ vysvětlil bývalý starosta Krnova Hercig.

„Oni se rozhodli, že mě odvolají a vymysleli si důvody, já si myslím, že každý normální člověk by se bránil,“ oponuje Jiří Vodička.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Vodička podal žalobu k soudu a v roce 2010 uspěl. Jenže Krnov už měl tajemníka nového, Igora Kozelka. V čele města stála Renata Ramazanová, která původního tajemníka opět propustila. „Pan Vodička nesplňuje kvalifikační předpoklady pro výkon této funkce, nemá vysokoškolské vzděláni, a proto není možné, aby mu byla přidělována práce tajemníka,“ řekla tehdy Ramazanová. S tímto odůvodněním ale Vodička nesouhlasil a znovu se obrátil na Okresní soud v Bruntále. Ten mu vyhověl, a když se město odvolalo, ke stejnému rozhodnutí došel letos i Krajský soud v Ostravě. Vedení radnice se mezitím po volbách opět změnilo a nová starostka teď musí spor vyřešit. „Jednali jsme o tom na radě a jsme připraveni se mimosoudně s panem Vodičkou dohodnout. Řekli jsme si, do jaké konkrétní částky jsme ochotni jít,“ prozradila současná starostka Krnova Alena Krušinová. Proti rozsudku krajského soudu se město odvolat nemůže. Bude tak muset vyřešit nejen, co se dvěma tajemníky, ale také Jiřímu Vodičkovi zaplatit ušlou mzdu a uhradit náklady za soud.