Bývalý utečenecký tábor ve Vyšních Lhotách vystřídá věznice

Vyšní Lhoty (Frýdecko-Ústecko) – Opuštěný utečenecký tábor se Vyšních Lhotách na severu Moravy se stane věznicí pro delikventy s lehčím režimem ostrahy. Umožnilo to rozhodnutí ministra vnitra Jana Kubiceho, který schválil převedení správy nad bývalým střediskem přijímání utečenců pod ministerstvo spravedlnosti. Vedení obce svým souhlasem zřídit vězeňský objekt s 500 místy rozdělilo obyvatele na skupiny příznivců a odpůrců. Jedni vítají nové využití po léta chátrajícího areálu, druzí mají z koncentrace vězňů poblíž svých domovů spíše strach.

I když někteří obyvatelé moc spokojeni nejsou, snaží se hledat i pozitivní dopady. „Určitě je dobře, že se s areálem bude něco dělat. Pokud by se dál nevyužíval, stal by se terčem nájezdů zlodějů, a to by obci už vůbec nepomohlo,“ míní starostka. Také doufá, že by zřízení věznice mohlo pro Vyšní Lhoty znamenat nová pracovní místa.

Stejně se na to dívá i Anežka Švrčková. Ta se věznice nebojí. „Dcera dříve pracovala v uprchlickém táboře, když se to zavřelo, šla na pracovní úřad. Dnes už má jinou práci. Sama ale říkala, že by se tam ráda vrátila a ve věznici pracovala. Nebylo by to špatné,“ řekla. Zcela opačný názor má Milada Stachová. „Nadšená z toho rozhodně nejsem. Trestanci jsou trestanci. Věřím, že areál bude dobře střežený,“ řekla.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Zatím není jasné, kdy věznice ve Vyšních Lhotách, kde žije 800 lidí, vznikne. „V tuto chvíli se teprve stanovuje harmonogram předání movitého a nemovitého majetku. Proto nemůžeme zatím sdělit, kdy je plánováno zprovoznění objektu,“ řekla mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. Předpokládaná kapacita se zatím odhaduje na 500 míst. „Mělo by se jednat o odsouzené zařazené v kategorii A, B, čili dohled a dozor,“ doplnila.

Areál o rozloze 75 tisíc metrů čtverečních se jako zařízení pro uprchlíky využíval přibližně od poloviny 90. let minulého století. Kapacitu měl 580 lůžek. Jeho součástí jsou ubytovací a administrativní objekty či skladovací prostory. Pro ubytování uprchlíků nebyl objekt využíván již od prosince 2009. V červenci 2011 ho Správa uprchlických zařízení prohlásila za nepotřebný. Ministerstvo jej proto nabídlo dalším složkám státu a státním organizacím. Letos v lednu o areál projevila zájem právě Vězeňská služba ČR.