Petice proti stavbě domu v Porubě zatím nezabírá

Ostrava - Ostravští zastupitelé dali zelenou podobě bytového domu, který má stát v porubském lese. Mnoha lidem se to ale nelíbí a podepisují petici. Chtějí, aby nový dům narušoval oblíbené rekreační místo co nejméně, a aby les stavbou netrpěl.

Les na okraji Ostravy-Poruby má120 hektarů- to je rozloha zhruba 130 Staroměstských náměstí. Lidé tam chodí na procházky, teď v zimě i na běžky, je tam naučná stezka a hvězdárna. Osmipodlažní dům s garážemi obehnaný dva metry vysokým plotem má proto mnoho odpůrců. Měl by stát na mýtině blízko vstupu do lesa za technickou univerzitou. „Získali jsme asi 1640 podpisů. Je vidět, že lidem tato záležitost není lhostejná,“ říká spoluorganizátorka petice Ilse Ryšová. „Aspoň bychom chtěli, aby ten dům měl jiné parametry, aby nebyl tak vysoký, neměl tak širokou základnu a aby zapadal do té krajinné oblasti, aby se odstranil ten plot,“ doplnila další z organizátorek petice Anna Jakobová.

Toho se ale lidé nedočkali. Zastupitelé schválili projekt v původní podobě. Pozemek patří soukromému investorovi. Stavbu bytového domu v tomto místě povolilo město už před několika lety. Teď projednávalo regulační plán. „Tím regulačním plánem jsme schválili, aby tam nebyl mrakodrap nebo něco takového. Podle nákresu ten dům je snad o 1 patro vyšší než okolní domy, navíc je to v dolině, takže to není výškový barák,“ vyjádřil se náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Odpůrci stavby poukazují hlavně na to, že kvůli stavbě by mělo padnout téměř sto stromů. „Co se týká kácení nebo nekácení, to je naprosto samostatné správní řízení. To asi nebude dobrá zpráva pro investora, protože v této chvíli ještě nemá vyhráno,“ dodává Dalibor Madej. Organizátoři petice se vzdát nechtějí. Podpisy proto budou sbírat i nadále. Doufají, že stále ještě mají šanci les ochránit.

Vydáno pod