Kanalizace v Libivé na Mohelnicku nestačí přívalům vody

Olomouc - Voda, která stéká z okolních polí, trápí obyvatele obce Libivá na Mohelnicku. Při každém větším dešti nebo jarním tání má řada z nich zatopený sklep i dvůr. Lidé tvrdí, že je na vině nedostatečná kanalizace a znečištěná strouha, která vodu z vesnice odvádí. Podle mohelnických radních je ale kanalizace v pořádku.

Naposledy čelili obyvatelé Libivé přívalům vody v sobotu 25. února. Voda z tajícího sněhu z polí nad vesnicí zatopila několik rodinných domků. Podle obyvatel Libivé může za problémy nedostatečná kapacita kanalizace. Tu spravuje Mohelnice, pod kterou obec patří. Podle starosty Aleše Mikety potrubí ale běžnému provozu stačí. Ucpe se pouze v extrémních případech. „Jestliže přijde přívalový déšť nebo rychlé tání, tak nám nebude stačit v průměru třeba i dvoumetrová kanalizace,“ tvrdí starosta.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Problém číslo dvě. Strouha, která na kanalizaci navazuje. Od loňska patří Povodí Moravy. Jaroslavu Žákovi, který žije poblíž, ale působí už léta obrovské potíže. Zanesené roury a znečištěný příkop totiž nestačí větší vodu pobrat. Žákovi tak mají sklep a garáž zatopené i pětkrát za rok. „Zatím jsme ještě neobdrželi žádné oficiální stanovisko ani žádost o vyčištění toku,“ uvedla tisková mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Podle ní by se teď Žákovi měli obrátit na šumperskou pobočku Povodí Moravy. Její pracovníci zjistí, v jakém stavu strouha je a jestli úpravy skutečně potřebuje.

Vydáno pod