Chcete vědět, jak hospodaří s penězi právě vaše obec? Podívejte se

Jihomoravský a Zlínský kraj - Zajímá vás, jak hospodaří představitelé vaší obce s penězi? Pak patříte zřejmě k lidem, kterým není lhostejné, co se v jejich obci děje. A pokud máte vlastní představu, jak by měla její budoucnost vypadat a chcete rozvoj obce ovlivnit, pak byste se v první fázi měli seznámit s obecním rozpočtem. A samozřejmě mu rozumět. V následující mapě, kterou pro Vás připravila Česká televize, můžete najít informace z obcí jihu Moravy a Zlínského kraje.

Tyto stránky by měly občanům pomoci lépe se orientovat v hospodaření obcí, aby pak mohli sami ovlivňovat rozhodování místní politické reprezentace. V České republice je na 6 000 sídel. Každý občan ze všech koutů republiky přispívá svým zaplacením daně do státního rozpočtu. Vybrané peníze od občanů pak vrací stát do obecních rozpočtů podle předem nastavených pravidel, která jsou zakotvena v zákoně o rozpočtovém určení daní. Klíčové jsou přitom pro každého občana dvě informace: návrh rozpočtu obce na příští rok, který má schválit zastupitelstvo, ale také závěrečný účet za rok předchozí. Ten rovněž musí projít schvalováním zastupitelstva.

Základní otázky, které byste si pak měli klást jsou podle občanského sdružení následující: Kolik vaše obec vlastně utrácí? Jakou část utrácí za jednotlivé oblasti? Kolik to je na jednoho obyvatele obce? Kolik to je v porovnání se srovnatelnými obcemi? Jsou v rovnováze příjmy a výdaje? Pokud ne, tak proč? Kolik má obec napůjčováno? Kolik z toho splaceno? Kolik obec uspořila? A pokud na tyto otázky dostanete odpověď, budete daleko lépe vědět, jestli jste v obecních volbách dali svůj mandát těm „správným lidem“.

Návod, jak se v rozpočtu právě té vaší obce naučit orientovat a vědět, kdy udeřit na svého zastupitele, naleznete na stránkách www.rozpocetobce.cz, kterou vytvořilo občanské sdružení Rozpočet veřejně.