Mladějovský a Samlík - dvojvýstava mladých malířů v Galerii Beseda

Galerie Beseda v Ostravě představuje umělce, kteří se dostali v českém výtvarném umění do první linie, ale dává prostor i začínajícím talentům, kteří tam možná směrují. Nyní v Besedě vystavují zástupci nejmladší generace ostravských malířů Pavel Samlík a Josef Mladějovský, což je čerstvý držitel třetí Ceny kritiků za mladou malbu.

Oba autoři vycházejí z realistické malby a oba s ní začínali. Původně měli mít jednu společnou výstavu. Nakonec jsou dvě vedle sebe. Zatímco Samlík dál rozvíjí tradiční krajinomablu, Mladějovský začal hledat cestu v abstrakci.

„Tak tak vznikl vlastně nechtěný koncept. Ale myslím si, že oba dva umělci za to stojí,“ říká kurátor Galerie Beseda Petr Pivoda.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Samlíkova výstava má název Krajiny. Obrazy malované klasickou technikou olej na plátno, které vytvořil během roční stáže ve Francii, nezapírají inspiraci například slavným anglickým krajinářem Williamem Turnerem.

„Snažím se vycházet ze starých mistrů, ale s tím, že se od nich nějakým způsobem odpoutámvám a snažím se to posouvat do jiných rovin, třeba i zjednodušovat směrem k abstrakci,“ říká třiadvacetiletý malíř Pavel Samlík, který studoval na střední škole u Aleše Hudečka a na vysoké u Daniela Balabána.

Josef Mladějovský nazval svůj soubor Obrazová totalita. Vychází ze Cézanovy věty, že všechny tvary v přírodě se dají opsat pomocí kuželu, kvádru a koule. Vymyslel si svou vlastní geometrickou abecedu, podle které tvoří.

„Mám tady třeba obraz, který se jmenuje Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Je to politická věta, řekl ji Joseph Goebbels. Tu větu napíšu pomocí té mojí abecedy a vytvořím jedinou možná formu toho obrazu. Důležité je, že ta forma je nezaměnitelná. Proto se ta výstava také jmenuje Obrazová totalita,“ vysvětluje Josef Mladějovský.

Výtvarný teoretik Martin Mikolášek oceňuje novátorství Mladějovského přístupu k abstrakci. „V jeho tvorbě zvláštním způsobem rezonuje to, že popírá představu, že forma sama o sobě vytváří estetickou hodnotu. On k tomu přichází obráceně. Ukazuje, že obsah určuje formu a ta forma sama dává tomu obrazu to podstatné,“ říká Mikolášek.

Obrazy obou autorů jsou na prodej a budou v galerii Beseda do 13. dubna.