Výstava Remake interaktivně představuje nová média

Brno – Mezinárodní výstava představující umění nových médií Remake zavítala do Brna. Expozice přibližuje historii mediálního umění prostřednictvím děl umělců z České republiky, Slovenska, Islandu nebo Velké Británie. Interakce spojuje téměř všechna díla – návštěvníci mohou do instalací vstupovat a ovlivňovat je.

Za pomoci 3D senzoru mohou například návštěvníci na promítací ploše mazat nebo míchat dialogy, které připomínají online komunikaci. Interaktivní instalace I : * ttter slovenských umělců Zuzany Husárové a Ľubomíra Panáka vyvolala na vernisáži velký zájem návštěvníků. 3D technologii využili také pro brýle, které umožňují, že obraz, na který se návštěvník dívá, reaguje na jeho pohyb.

NO COMMENT: Interaktivní výstava Remake (zdroj: ČT24)

Čeští a zahraniční umělci se snaží přenést významná, ale často opomíjená průkopnická díla mediálního umění do současné tvorby. Výstavu hostí brněnský Dům umění do 15. dubna.

Expozice nové hudby je letos věnována Johnu Cageovi

Putovní výstava Remake je jakousi předzvěstí festivalu soudobé hudby – Expozice nové hudby 2012, která bude zahájena dnes večer. 

Hudební svět si letos připomíná hned dvě výročí spojená s americkým hudebníkem Johnem Cagem. Cage se narodil před sto lety a před dvaceti zemřel. „Je to skladatel, bez kterého si mnozí nedokážou současnou hudbu představit. Jiní upozorňují na to, že bez něj bychom se nevzdali hudby, kterou jsme znali předtím,“ uvedl dramaturg Viktor Pantůček.

Expozici nové hudby zahájí 7. března Cageova slavná skladba pro klavír Cheap Imitation v podání Daana Vandewallea. Zajímavostí je také simultánní koncert, při kterém hudebníci zahrají zároveň Koncert pro klavír a orchestr z roku 1958 a další Cageova díla Fontana Mix a Aria.

Expozice nové hudby začíná 7. března a potrvá do 11. března.

Vydáno pod