Na freestylové show předvede svoje umění exmistr světa Podmol

Brno - Motokrosoví jezdci Libor Podmol s Petrem Kuchařem budou hlavními hvězdami sobotní freestylové show v rámci Motosalonu na brněnském Výstavišti. Své umění v akrobatickém létání s motorkou předvedou i Zdeněk Fusek, Ondřej Záruba, Tomáš Lysáček a Matěj Česák a tři zahraniční jezdci Martin Schenk z Rakouska, Peter Hujber z Maďarska a Leonardo Fini z Itálie.

Freestylová show se uskuteční v Brně už potřetí, letos poprvé se v pavilonu B odehraje pouze jeden večerní programový blok od 19 hodin. „Celou režii má ve svých rukou Petr Kuchař, který vybíral startovní listinu. Také nás přesvědčil, že bude lepší program zhutnit do jednoho bloku místo dvou. V něm jsou schopni jezdci předvést maximum svého umění,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci hlavní organizátor akce Jan Juřička. Z české špičky chybí pouze Petr Pilát, jenž si léčí zlomený kotník.

Čtyřicetiletý Kuchař, který je zakladatelem freestylu v České republice, se v předcházejících dvou letech na brněnském Výstavišti ani jednou nepředstavil. Předloni sice chystal trať a odrazové můstky, hned v úvodu programu se však zranil. Loni jej vyřadilo onemocnění rakovinou, které překonal.

Jezdce čekají tři soutěžní bloky o nejlepší jízdu (Best Run), nejlepší skok (Best Trick) a vyřazovací souboj dvojic (Freestyle Battle Race). První dvě soutěže bude hodnotit tříčlenná porota. Postupující ve vylučovací soutěži dvojic určí svým potleskem při měření hlukoměrem diváci. Nesoutěžní částí bude exhibiční vystoupení o nejlepší placku (Super Wip Show). Jezdci se při letu vzduchem ve skoku snaží položit motocykl co nejvíce na bok a ještě jej pootočit kolmo ve směru skoku.

Sedmadvacetiletý Podmol se netají s cílem letos získat po roční přestávce zpět titul mistra světa. Za sebou má vydařenou pětiměsíční zimní přípravu v Kalifornii. Minulý víkend v úvodním díle MS v Turíně vyhrál první závod a ve druhém skončil třetí.

„V Brně se mohou v mém podání diváci těšit na nejlepší světové triky a hlavně na dobrou atmosféru. Těším se také, že si po delší době zajezdím s Kuchařem,“ poznamenal Podmol.

Loňská sezona mu nevyšla podle představ. Úspěchy střídal s pády a zraněními. „Pokud mě nebudou pronásledovat další zranění, tak bych rád získal znovu titul mistra světa. Všechno je však o štěstí, zdraví a momentální formě. Program je hodně nabitý, ale těším se,“ uvedl Podmol.

Největší přínos pobytu v Kalifornii, kde freestyle vznikl, vidí Podmol v přípravě na hlíně v kombinaci se skoky. Ježdění skupinky patnácti až dvaceti jezdců ve volné přírodě má v této teplé části USA už patnáctiletou tradici. „Dá se to nazvat ježděním pro radost. Při něm se jezdec sžije s motocyklem. Přes zimu jsem se naučil několik menších novinek. Jsou sice technicky hodně náročné, ale nejsou to nějaké super skoky. Chtěl bych je předvést i v Brně,“ uzavřel Podmol.

Vydáno pod