Nebezpečné silnice v MS kraji

Ostrava - Největší nebezpečí na silnicích Moravskoslezského kraje číhá na řidiče na Frýdeckomístecku. Vyplývá to ze seznamu rizikových úseků, který vydala dopravní policie. Druhou kritickou oblastí je pak samotná Ostrava. Řešení v podobě obchvatů, které by dopravu zklidnily, je zatím v nedohlednu.

Konec listopadu minulého roku. Hromadná nehoda na silnici R56 mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou si vyžádala jednu oběť. Příčina? Namrzlá vozovka. Stejný úsek o tři týdny později. Mokrý sníh a hned několik nehod najednou. O nejrizikovějším úseku silnice v kraji rozhodla na konci loňského roku neobvyklá kombinace - počasí a blízký průmysl. „V tomto období v lokalitě kolem průmyslového areálu docházelo ke spadu takzvaného průmyslového sněhu,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. „Řidič na to není žádným způsobem připraven, jede po suché vozovce a najednou vjíždí do úseku, kde je mokrá nebo i namrzlá,“ potvrzuje vedoucí dopravní policie MS kraje Jiří Zlý.

Také druhé místo skončilo na Frýdeckomístecku - průtah Frýdkem-Místkem. Vloni se tu v průměru bouralo dvakrát do měsíce. Podle magistrátu další důkaz toho, že je silnice kriticky přetížená. „Máme tady 42 tisíc vozidel denně a bude ještě hůř, dokud toto se nezmění, tak ty nehody budou přibývat. Jediná léčba je obchvat,“ myslí si náměstek primátora Frýdku-Místku Dalibor Hrabec. „V letošním roce nebyly peníze na realizaci přiděleny a zatím nejsou přiděleny ani na rok 2013. Podle přidělených finančních prostředků teprve bude možné stanovit termín zahájení a následně i dokončení této stavby,“ vyjádřila se Nina Ledvinová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Nejnebezpečnější úseky v Ostravě - jeden na Rudné mezi dálnicí a Shopping Parkem, druhý na ulici Opavská v Porubě. Také tady jezdí desítky tisíc aut denně. Možné řešení? Takzvaný severní spoj mezi dálnicí a Martinovem. Dvě spojnice Poruby a centra by tak posílila třetí. Zahájení stavby se ale i tady stále odkládá. „Vzhledem k tomu, že tato investice je někde v řádu 1,2 miliardy korun, tak nebude v možnosti města tuto investici zafinancovat a budeme se snažit tyto peníze získat z kraje, nebo z dalšího operačního programu,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč. Policisté v celém kraji považují za rizikové celkem 21 úseků silnic. Naopak relativně nejbezpečnější provoz je na Bruntálsku s pouhým jedním rizikovým úsekem.