Na zrekultivované skládce možná vznikne rozhledna

Jevišovice – Skládka komunálního odpadu v Jevišovicích, která několik desetiletí sloužila obci i blízkému okolí, se dočkala rekultivace. Investice za 26 milionů korun má zabránit případnému znečištění spodních vod. Rekultivace už je skoro hotová, vedení města proto začíná přemýšlet, jak zvelebené místo využít. První návrhy – kopec na bobování či místo pro rozhlednu.

Po čtyři desetiletí se v bývalém lomu nad obcí vršily tuny odpadků nejen z Jevišovic, ale i dalších sedmi obcí z okolí. V 90. letech byla skládka uzavřena. „Prostor byl oplocený a byl tam zakázaný přístup,“ uvedl starosta Jevišovic Pavel Málek (ODS).

Před čtyřmi lety se obec rozhodla nevzhlednou lokalitu rekultivovat. V červnu 2011 na místo dorazili stavbaři a dnes už se jejich práce blíží ke konci. „Už máme skoro hotovo. Právě dochází k zatěsnění horní vrstvy a potom bude povrch skládky osázen zelení. Do konce května by měla být rekultivace dokončená,“ doplnil starosta. 

Potom zmizí plot, zákazová značka a kopec se stane součástí města. „Určitě se těšíme, nejenom já, je tady spousta maminek. Mluvilo se o tom, že by se tam mělo lyžovat a bobovat,“ uvedla jedna z místních obyvatelek. Náklady na rekultivaci se vyšplhaly na 26 milionů, Jevišovicím ale jejich investici z 90 procent proplatí Evropská unie. 

Nově vzniklý kopec z hlíny, který na místě bývalé skládky vznikl, hodlá vedení obce v budoucnu využít. „Je tam pěkný výhled na Jevišovice, údolí řeky Jevišovky i na chladicí věže dukovanské elektrárny. Jak bude skládka stabilizovaná, zpřístupníme ji,“ potvrdil starosta a dodal, že obec zvažuje, že by na kopci mohla v budoucnu vzniknout například i rozhledna.