Do školek se přihlásilo dvakrát více dětí, než je míst

Brno - Do brněnských mateřských škol se v letošním prvním elektronickém zápise přihlásilo téměř dvakrát více dětí, než je volných míst. Individuální kód si na internetu vygenerovali rodiče 4550 dětí, kteří pak v průměru podali do různých školek dvě až tři přihlášky. Volných míst má Brno k dispozici 2554. Podle primátorovy náměstkyně Jany Bohuňovské (ODS) však zatím nelze říct, kolik rodičů uspěje.

Náměstkyně zdůraznila, že přihlášku k zápisu do brněnských školek podávali i lidé s trvalým bydlištěm mimo Brno, přihlásili 114 dětí. „Rodiče hlásili i jednoleté děti, od nich jsme dostali osm přihlášek. Dvouletých bylo 982,“ uvedla Bohuňovská.

Při zápisech tak školky sice neuspokojí všechny zájemce, radnice však obvykle mluví o hranici tří let jako o té, odkdy lze o přijetí dítěte do školky uvažovat. Pro mladší děti fungují v Brně jesle, které jsou však plné. Mladší než tříleté děti také přijímají soukromé školky. Školné tam však vyjde násobně dráž než ve veřejné školce.

Radnice elektronický zápis zavedla po stížnostech z minulých let. Rodiče tehdy doslova obíhali školky a sháněli pro dítě volné místo. Nový systém má stanovit jasná a transparentní kritéria přijetí, zjednodušit administrativu a zvýšit počet dětí, které uspějí v prvním kole přijímacího řízení.

Kritéria pro přijetí dětí

Věková skupina                                     Bydliště

Starší 5 let – 560 bodů                          V MČ školy – 40 bodů
3 a 4 letí – 480 bodů                             Mimo MČ školy – 0 bodů
Mladší 3 let – 0 bodů

Brno                                                    Věk
V Brně – 240 bodů                                 Věk v rámci roku – 10 bodů
Mimo Brno – 0 bodů                           Dílek za jeden den – 0,03 bodu
                                 Sudý rok zvýhodněn přičtením dalších 10 bodů

Docházka                                               Sourozenec
Celodenní – 160 bodů                            Sourozenec v MŠ – 20 bodů
Půldenní – 80 bodů                                První v MŠ – 0 bodů
4 hodiny – 0 bodů