Rodiče bojovali o základní školu V Zálomu marně

Ostrava - Ostravská základní škola V Zálomu na konci června skončí. Zastupitele městského obvodu Jih nepřesvědčila ke změně rozhodnutí ani petice rodičů s téměř třemi tisíci podpisy. Děti tak budou od září chodit na jiné školy.

Ostrá diskuse a silná slova – projednávání petice za zachování ZŠ V Zálomu se změnila v přestřelku radních s rodiči více než 200 žáků školy. Rodičům se ale nepodařilo ani peticí přesvědčit zastupitele, aby své prosincové rozhodnutí o zrušení školy vzali zpět. Radnice tvrdí, že škola je nenaplněná a její provoz drahý. Rodiče přitom splnili i jednu z podmínek zachování jejího provozu – našli do části budovy nájemce. „Petiční výbor sehnal soukromou školku v Třebovicích, obvod na to přesto nereagoval a vymyslel si další podmínky, protože ne všechno můžeme splnit v tak krátkém čase,“ rozčiluje se otec žákyně ZŠ V Zálomu Martin Čépe.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Dodneška s námi o tomto nikdo nejednal,“ tvrdí místostarosta MěOb Ostrava-Jih Radim Miklas. Budoucnosti se tak nakonec rodiče žáků z této školy nedočkají. Poslední zvonění se rozezní chodbami na konci června. V budově základní školy V Zálomu by pak podle obvodu mohla vzniknout pobočka městské knihovny, nebo by zde svůj domov mohla najít nějaká vzdělávací organizace.