Středověká manufaktura ve Velkých Losinách usiluje o zapsání na seznam UNESCO

Velké Losiny - Papírna ve Velkých Losinách se znovu pokouší dostat na seznam světového dědictví UNESCO. Poprvé se o to pokusila před čtyřmi roky, poté ale žádost stáhla. Pokud by papírně komise nevyhověla, znamenalo by to, že se mezi kulturní elitu nedostane. UNESCO se k neúspěšným žádostem totiž nevrací.

Jediná středověká manufaktura ve střední Evropě funguje více než 400 let. Místní papír vždy odebíraly univerzity, hejtmanství i Pražský hrad. „Čím opravdu vyniká v rámci Evropy, je ta nepřetržitá tradice výroby papíru,“ zdůrazňuje ředitel Ruční papírny Velké Losiny Jan Jurčík. Poprvé se stroje rozjely už na konci 16. století a od té doby se nezastavily. I výrobní proces zůstal stejný – podle odborníků velké plus. Na seznamu UNESCO totiž chybí technické památky. „Ve své historii papírna vyráběla až 20 tun ročně. V současné době vyrábíme maximálně deset tun ročně,“ říká Jan Jurčík. Největší formát, jaký papírna produkuje, se blíží A1. Mistři řemesla si troufli ale i na dvoumetrové archy. Materiál nabírají na speciální síta.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Výroba papíru může být náročná činnost. Čerpací síto s papírovinou váží kolikrát i 15 kilo. „Traduje se, že každý arch projde zhruba 25 rukama, než opustí naši papírnu,“ dodává Jan Jurčík. Podle odborníků je ale na žádost o zápis na seznam UNESCO špatná doba. „Ten seznam je přezastoupen evropskými lokalitami a to je jeden z důvodů, proč se tradičním evropským lokalitám nedaří v poslední době uspět,“ tvrdí ředitel Národního památkového ústavu Olomouc František Chupík. Na zápis mezi světovou elitu si přitom myslí i další české památky. Například vysílač na Ještědu, hrad Karlštejn, pevnost Terezín, hřebčín v Kladrubech, nebo třeboňské rybníky.

Vydáno pod