Petr Pithart a Lubomír Zaorálek diskutovali s lidmi v Havířově o EU

Havířov - Dvě stovky lidí debatovaly na Vysoké škole sociálně správní v Havířově s vysokými představiteli obou komor parlamentu Petrem Pithartem a Lubomírem Zaorálkem. Téma? Vztah České republiky a Evropské Unie.

Sociální stát je udržitelný i v současné ekonomické a finanční krizi. To bylo jedno z hlavních témat přednášky místopředsedy senátu Petra Pitharta a místopředsedyy poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka. „V té či oné podobě sociální stát v Evropě bude a musí být. A pokud nebude, přestala by Evropa být Evropou. Bez sociálního státu se obejdou v Číně, v řadě těch nově se rozvíjejících se ekonomik. Jejich úspěchy jsou dány také tím, že kašlou na sociální politiku a na životní prostředí. Proto ty výrobky jsou tak laciné,“ tvrdí místopředseda Senátu Parlamentu ČR Petr Pithart.

„Bohužel jsme svědky toho, že musíme ořezávat sociální výdaje a veřejné prostředky v domnění, že tím řešíme krizi, je to ale falešná cesta,“ myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

A jaké výhody či nevýhody vidí vysokoškoláci v členství ČR v Evropské unii? „EU pro mne znamená přínos peněz od roku 2006 do roku 2013. Pak už budeme více platit než přijímat,“ říká jeden ze studentů.

Místopředseda Senátu Petr Pithart poukázal na lhostejnost, která se podle jeho názoru v poslední době šíří ve společnosti. Označil ji za největší hrozbu demokracie.