Harold a Maude – záznam představení Slováckého divadla

Květa Fialová a Josef Kubáník jako Harold a Maude na ČT2. Televizní záznam divadelní hry nastudované Slováckým divadlem v Uherském Hradišti podle předlohy amerického režiséra a scenáristy Colina Higginse přináší na obrazovky České televize brněnské studio ve čtvrtek 23. února 2012 od 21 hodin.

Společné sdílení radosti ze života, o tom totiž hra především vypovídá, se z divadelních prken uherskohradišťského divadla dostává k televiznímu divákovi až napodruhé. Původně měla být hra vysílána loni v prosinci. Kvůli programovým změnám v období státního smutku po úmrtí Václava Havla se termín televizní premiéry posunul na 23. únor 2012.

Inscenace líčí setkání bizardní dvojice, osmnáctiletého mladíka z dobré rodiny s podivínskou osmdesátiletou hraběnkou, která převrátí naruby jeho dosud prázdný život. Současně je tato komedie skvělou zábavou plnou nepředvídatelných situací, slovního vtipu a komických figurek.

Květa Fialová hraje v inscenaci Harold a Maude (zdroj: ČT24)

Harold a Maude se seznámí na pohřbu. Oba je totiž pravidelně navštěvují, každý však za jiným účelem. Zatímco on je nenapravitelný pesimista a „sériový sebevrah“, ona je obdařena překypující radostí ze života, vírou, že každý konec je jen začátek něčeho nového, lepšího. Ve společnosti Maude jsme spolu s Haroldem postupně okouzleni plností a hloubkou života. Prostřednictvím jejího krásně nekonvenčního pohledu na svět uvěříme, že budeme-li chtít, můžeme opravdu všechno. Příběh se dočkal úspěšného filmového zpracování a postupně se stal bestsellerem světových jevišť.

Příběh pesimistického mladíka a nekonvenční staré dámy žijící v duchu hesla „Dnes jste tady a zítra tu nebudete“ v divadle režíroval Igor Stránský. Režie televizního záznamu se ujal Ján Novák.