Začíná týden veřejných dialogů s výtvarným uměním

Brno – Třetí ročník osobité brněnské akce opět přináší otázku, zda dokážeme dostatečně pozorně vnímat, co nám sděluje výtvarné umění. Autoři projektu kladou otázku, jak umění zrcadlí problémy a dění ve společnosti, zda může měnit náš život. Cílem Týdne výtvarné kultury je upozornit na pozoruhodné výtvarné aktivity v Brně, ale současně i na některé otázky aktuální kulturní politiky města.

Brněnské galerie, muzea a školy se letos znovu spojí při pořádání Týdne výtvarné kultury. I třetí ročník nabídne diskuse, přednášky, výstavy a tvůrčí dílny. Akce připomíná odkaz Igora Zhoře, který byl významným znalcem i popularizátorem současného umění. V rámci diskusí chtějí letos pořadatelé otevřít otázku podpory kultury z veřejných peněz. Reagují tak i na současné dění na brněnské radnici, která od letoška snížila příspěvek městským příspěvkovým organizacím včetně divadel a muzeí o 20 procent. 

„Je těžké upozornit na nějaký konkrétní zajímavý projekt, protože program Týdne kultury je strašně rozmanitý, nabízí přes 50 akcí,“ uvedla organizátorka Jana Reichel. Na programu týdne je například prohlídka zrestaurované Jurkovičovy vily a beseda v ní, přednáška o sběratelství a investicích do výtvarného umění či promítání krátkých animovaných filmů, které vytvořili studenti z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pořadatelé připravili také několik dílen, část jich bude věnovaných speciálně dětem, část naopak seniorům. Většina akcí bude pro účastníky zdarma, za placené workshopy zaplatí příchozí většinou kolem padesátikoruny.  

Do akce se významně zapojili i studenti výtvarných fakult 

„Mimořádné je to, že se letos hodně zapojili studenti katedry výtvarné výchovy a uměleckých fakult, a to nad rámec svých studijních povinností,“ řekla organizátorka Reichel. Mladí výtvarníci si pro veřejnost připravili řadu přednášek i výstav, z nichž mnoho ani není uvedeno v programu přehlídky. „Program jsme uzavírali na začátku ledna a od té doby se nám přihlásila celá řada dalších zájemců, takže ne všechny akce, které se konají, jsou v programu uvedené,“ upozornila Reichel. 

Navíc se tak veřejnosti otevírá například výstava studentských prací v prostorách Městského divadla Brno či nově otevřeného Kabinetu múz. „Zajímavá bude i veřejná akce, kdy studenti udělají na zastávkách veřejné dopravy na Malinovského náměstí otevřené galerie, kde se budou moci náhodní návštěvníci zapojit do výtvarné tvorby,“ uzavřela Reichel. 

K Týdnu výtvarné kultury se neobvyklým způsobem připojí i Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity. Má se tam uskutečnit „týden výměnného kočování učitelů po třídách“. Univerzitní posluchači tak v učebně mohou narazit na jiného kantora, než jakého čekali. „V rozvrhu běžné výuky dojde k tajným přemetům předmětů,“ uvedli pořadatelé v programu.

Týden výtvarné kultury začne v pondělí 12. března a skončí v neděli nato. Podrobný program lze nalézt na webu přehlídky