Zchátralé lampy nikomu nepatří, oprav se tak nedočkají

Brno – Lampy na ulici Vídeňská těsně za hranicemi Brna jsou v dezolátním stavu, tolik potřebné rekonstrukce se ale jen tak nedočkají. Doslova jako horký brambor si je mezi sebou přehazuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Modřice.

O lampy na kilometrovém úseku rychlostní silnice se nikdo nestará už bezmála dvacet let. „Některým lampám chybí zdroje, kabeláže jsou zkorodované a u části dokonce hrozí, že se při velké nepřízni počasí zřítí,“ popsal problémy starosta Modřic Josef Šiška (ODS).

Modřice si osvětlení chtějí převzít jen s dokumentací a po jeho zprovoznění

Ani jedna ze stran se ale nehlásí k tomu, že by jim lampy zbudované v 70. letech měly patřit. Brno se o ně starat nemůže, protože leží za hranicemi města, pro ŘSD jsou zase za hranicemi silnice. „Lampy nepatří do našeho majetku, nikdy nám je nikdo spolu s předávacím protokolem nedal. Modřice nemohou investovat do něčeho, co sice leží v jejich katastru, ale reálně jim to nepatří,“ vysvětlil Šiška.

ŘSD zase může do lamp investovat jen tehdy, pokud bude jejich havarijní stav ohrožovat bezpečnost provozu na silnici. „Ačkoliv nejsme majiteli veřejného osvětlení v této lokalitě, máme povinnost v případě ohrožení bezpečnosti na silnicích tyto stožáry zajistit. Případné odstranění lamp je ale problematické, protože nejsme jejich majitelem,“ uvedla vedoucí provozního úseku ŘSD – Závod Brno Věra Hoderová. Na to, proč ale ŘSD zatím poškozené lampy už nezabezpečilo, neodpověděla.

Ani po opakovaných setkáních se skutečného majitele nepodařilo dopátrat. V devadesátých letech se většina osvětlení předávala ze státu na města a obce, v jejichž katastru leželo. Jenže město podle starosty Šišky předávací protokol nemá, proto světla nepovažuje za svůj majetek.

Vedení Modřic se nebrání tomu lampy převzít, ale chce, aby jim je někdo předal opravené a spolu s patřičnou dokumentací. Jenže tu jim nemá kdo předat. Ten původní z devadesátých let totiž nemá ani stát, ani Modřice.