Policie odvezla munici z Doubrav k expertize

Doubravy – Policie dnes odvezla k podrobné expertize velké množství zbraní a dělostřelecké munice, kterou včera objevila v přístavku rodinného domu v Doubravách na Zlínsku. Jde údajně o samopaly, kulomety, protitankové zbraně a možná i výbušniny. Přesné množství nalezených zbraní zatím policie tají, jde však o mimořádné množství. Dosud nikdo nebyl obviněn.

Vesnice s necelými pěti sty obyvateli nevzbudila za celou svou šestisetletou historii tolik pozornosti jako teď. Jenže o ni nestojí. Mladý bezdětný pár – barmanka a stavbař – tam léta žili nenápadně. Až do včerejška, kdy jejich domov prohledala policie. Objevila tajný mezisklad zbraní určených zřejmě k prodeji do rozvojových zemí. Domovní prohlídky se účastnil i starosta Jiří Šulák (nez.).

„Dokázalo by to vyzbrojit jednu celou rotu, asi tři sta mužů. Je to munice, která rozhodně do obce nepatří a v případě neoprávněné manipulace by to mohlo obec zásadním způsobem poškodit – až zlikvidovat,“ popsal starosta neobvyklý nález. Mezi zbraněmi byly například ruční protitankové granátomety nebo samopaly vzor 58.

„Výbušný materiál zajistil pyrotechnik. Ostatní zbraně jsou bezpečně uloženy a samozřejmě bude následovat klasické zkoumání, expertizy, budou se zjišťovat přesné typy zbraní, jestli byly funkční a tak podobně,“ řekla pouze policejní mluvčí Jana Bartíková.

Kde se v domě zbraně vzaly, nechce prozradit ani státní zástupce Roman Kafka: „Ty přesné počty, zvláště pokud se týče střeliva, se dávají stále dohromady, nicméně jednalo se o mnoho desítek nejrůznějších krátkých i delších střelných zbraní, protitankových zbraní a tak dále. Nechtěl bych to konkretizovat.“

Žádné obvinění zatím nepadlo. Podle lidí, kteří znají aktéry příběhu, policie pátrá po muži ze Zlínska. Údajně působil ve francouzské cizinecké legii. Právě on by mohl být hledaným obchodníkem se smrtí, kterému děsivý arzenál patřil.

Telefonát Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Nalezené zbraně

Ruční protitankový granátomet neboli RPG je zbraň s výbušným projektilem, používaná armádami po celém světě. Hraje významnou roli v současných válečných konfliktech a je velmi často používána i povstalci a teroristickými skupinami. Své velké oblibě se těší především proto, že vystřelený granát má raketový pohon.

Samopal vzor 58 je lehká, pěchotní, automatická útočná puška s vyjímatelným zásobníkem. Na první pohled velmi připomíná ruský Kalašnikov AK-47, proto bývá někdy označován jako „český Kalašnikov“. SA 58 je originální zbraň, ryze tuzemské konstrukce.

Policie uvalila na případ přísné informační embargo. Na muniční sklad přitom údajně narazila náhodou, domovní prohlídka probíhala za jiným účelem. Podle místních obyvatel v rodinném domku bydlí mladý pár, na kterém se jim nikdy nic podezřelého nezdálo. Z nálezu muničního skladu proto byli velmi překvapení.

Vydáno pod