Tomograf odhalí nemocné stromy

Brno - Brněnští správci parků mají nový přístroj, který bez poškození stromu dokáže určit jeho zdraví a bezpečnost. Takový pomocník je v České republice výjimkou. Odborníci budou moci díky němu zkontrolovat větší počet stromů, navíc s větší přesností.

Půjde k zemi, nebo ne? Roli soudce nad městskými stromy v parcích i u silnic převzal nový pomocník – akustický tomograf. Dvanáct čidel, kabely, kladívko a počítač, to vše se vejde do malého kufříku. Odborníci tak mohou jednoduše otestovat jakýkoli strom. Stačí na něj jen připevnit potřebný počet sond. Z nich pak počítač složí obrázek, který ukáže pravděpodobný stav kmene. Princip je zcela jednoduchý – zvuk se přenáší v závislosti na hustotě dřeva.

„Díky tomuto přístroji jsme schopni určit, co se odehrává uvnitř stromu. Jestli jsou tam nějaké hniloby, dutiny a jak je rozumné nechávat ho na stanovišti nebo jej ošetřovat dál,“ vysvětluje správkyně parku Lucie Loutocká.

Správkyně parků Kateřina Novotná a Lucie Loutocká (zdroj: ČT24)

Všechny stromy ale tímto způsobem zkontrolovat nejdou. Jen Veřejná zeleň jich má v Brně na starosti asi 120 tisíc – zatím je všechny zkoumala pouhým okem. Akustický tomograf může pomoci hlavně v situacích, kdy si odborníci nejsou jistí, jestli je strom zdravý nebo je ho potřeba skácet. To může zabránit mnoha tragédiím. Nový akustický tomograf totiž umí zkontrolovat i kořeny stromu.

Vydáno pod