Praha versus Brno

V Brně se vypráví vtip: Víš, co se v Praze říká o Brně? Nic. Je rivalita dvou největších českých měst stále živá, anebo jde jen o překonanou záležitost z doby, kdy si lidé vymýšleli regionální nepřátele, protože ještě neznali bankovní poplatky, hromadnou dopravu a jednání na úřadech? Tento týden hraje Brno a Prahou hokejové čtvrtfinále play-off. Na kterých dalších kolbištích se ještě tyto města potkávají? Je v moravské metropoli větší zábava než v Praze, jak nedávno psaly jedny americké noviny, anebo spíš platí název filmu Vladimíra Morávka Nuda v Brně?

Jestli je Brno zlatá loď nebo jen zatáčka při cestě do Vídně, na to jsme se ptali čtyř videoblogerů pro tento týden. Své řekne zástupce šéfredaktora MF Dnes Karel Škrabal, který se po letech přestěhoval do Prahy, stejně jako spisovatel Jaroslav Rudiš, který nově pobývá právě ve městě pod Špilberkem. Jejich názor doplní hudební skladatel, historik brněnských poměrů a patriot Miloš Štědroň a nezávislé oko přidá polský diplomat a bohemista Tomek Grabiński.

Platí jako vždy, že chceme slyšet i váš názor. Napište nám, kde se žije lépe, jestli v Praze nebo Brně. Foťte, natáčejte a podělte se o svůj názor na webu ČT Brno.

Tomasz Grabiński (zdroj: ČT24)
Miloš Štědroň (zdroj: ČT24)
Jaroslav Rudiš (zdroj: ČT24)
Iva Zadražilová (zdroj: ČT24)
Karel Škrabal (zdroj: ČT24)