Filmaři pomáhají olomouckým vozíčkářům

Olomouc - Olomoucký spolek Trend vozíčkářů se potýká s nedostatkem peněz na sociální služby. Hlavně proto vznikl originální spot, ve kterém je vozíčkář s nadsázkou ukázaný jako člověk neomezených možností. Organizace věří, že se jí tak podaří získat od sponzorů milion a půl korun.

Vozíčkář ve filmu chytne zloděje, pomáhá slabším či vede bohatý společenský život. Filmaři ale také ukázali na to, že i on potřebuje občas pomoci. Hlavním hrdinou spotu je 36letý Michal Koutný z Olomouce, kterého mohou lidé vídat i na divadelním jevišti. „Není žádný rozdíl, jestli je člověk na vozíčku, bez nohy, jestli nevidí, je neslyšící, jsou to úplně normální lidi, se kterými se můžete bavit o čemkoliv, já v tom nedělám rozdíl, a to si myslím, že je takové zvláštní poselství tohoto klipu,“ říká Michal Koutný. Autorem spotu je filmař Lukáš Masner.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Protože lidé vyhledávají činnost spolku stále častěji – rozšířil svoje služby. Jenže stávající zdroje nestačí. Z pětimilionového rozpočtu má na letošní rok zajištěno pouze 3,5 milionu korun. „V případě omezených finančních zdrojů jsme samozřejmě nuceni omezit svoje služby, je to pochopitelné, hospodařit s deficitem není možné a nezisková organizace si to nemůže rozhodně dovolit,“ uvedl Milan  Langer ze spolku Trend vozíčkářů Olomouc. Trend vozíčkářů pomáhá lidem s postižením už 18 let. Nabízí například osobní asistenci nebo půjčuje kompenzační pomůcky.