Mošnovské letiště znovu ožije

Ostrava - Mošnovské letiště chytá druhý dech – po sérii rušení linek se bude z Ostravy létat do třinácti destinací - Středomoří a Paříže. Život na letiště chce vrátit na konci května nový soukromý nízkonákladový dopravce. V tuto chvíli se z Mošnova létá jen do Prahy.

Zavřené obchody, hala připomínající atmosférou spíše kostel a tabule, na které by se v nadsázce vešly odlety na celý týden. Tak vypadá ostravské letiště v podstatě od otevření nového terminálu před pěti lety. Zatím se z Ostravy dalo letět jen do Prahy. V květnu na letiště Leoše Janáčka poprvé v historii vstoupí nízkonákladový dopravce a poletí až do Paříže, na letiště Charlese De Gaula. „Tím pádem nemusíme cestovat ani na okolní letiště v Katovicích, v Krakově, které mají linky na Beauvais, což je lowcostové letiště daleko za Paříží,“ říká Radim Gál z občanského sdružení Létejme z Ostravy.

„Ostravu vnímáme jako perspektivní region, který umožní přímá letecká spojení jak do Paříže, tak i do dalších dvanácti letovisek ve Středomoří,“ prozradila mluvčí společnosti Smart Wings Vladimíra Dufková.

Reportáž Ivy Kubankové a Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Ostrava se tak snaží dohnat konkurenční letiště v regionu – v porovnání s nimi v osobní přepravě výrazně ztrácí. „Pokud se ukáže, že ta poptávka mezi cestujícím zde je, tak na tyto linky můžou navázat další destinace,“ slibuje náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák.

Druhého dubna by navíc mělo poprvé vyletět letadlo i do izraelského Tel Avivu. Celkem by tak v létě měla být Ostrava pravidelně spojena s patnácti evropskými městy.