Primárky se přesouvají do Mississippi a Alabamy

New York - Čtveřice republikánských uchazečů o úřad amerického prezidenta se dnes střetne v primárkách v jižanských státech Mississippi a Alabama. Výsledek bude nejdůležitější pro bývalého šéfa Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche, který si právě od jihu slibuje vzkříšení své zatím nepříliš úspěšné kampaně. Průzkumy veřejného mínění přitom naznačují, že se svými hlavními soupeři, exsenátorem Rickem Santorumem a bývalým massachusettským guvernérem Mittem Romneym svede vyrovnaný souboj.

Gingrich zatím vyhrál jen ve dvou státech a je třetí v počtu získaných delegátů, jež v srpnu svými hlasy rozhodnou o republikánském kandidátovi na prezidenta. Romney zvítězil již v 17 státech či amerických teritoriích z 26, kde se dosud republikánská hlasování konala. Má také největší počet kandidátů: dosud nashromáždil zhruba 40 procent z potřebné nominační většiny 1 144 hlasů. Druhý Santorum zatím vyhrál v sedmi státech a při nezávazném hlasování v Missouri a v počtu delegátů je druhý.

Kromě primárek v Alabamě a Mississippi se v noci na středu uskuteční ještě republikánská volební shromáždění na Havaji. Podle amerických médií by mohla přinést první vítězství poslednímu ze čtveřice kandidátů, kongresmanu Ronu Paulovi, který se jinak se svými kontroverzními názory zatím mezi republikánskými voliči neprosadil. V Alabamě a Mississippi by měl například podle průzkumů s výraznou ztrátou skončit na posledním místě.

Rozhovor s Martinem Řezníčkem (zdroj: ČT24)