Studenti mapovali trh pracovních příležitostí na ostravském veletrhu

Ostrava - Pět a půl tisíce studentů hledalo své budoucí zaměstnavatele na veletrhu Kariéra plus. Konal se na půdě Vysoké školy báňské-Technické univerzity. Do Ostravy dorazili zástupci stovky firem z celé České republiky. Studenti s nimi přímo na místě navazovali kontakty nebo si jen dělali přehled o současných možnostech trhu práce.

Pro studenty je to jedinečná příležitost, jak se k zaměstnavatelům pohodlně dostat. „Letos máme nejvíce zastoupeny firmy, které nabízejí práci absolventům ekonomických oborů a také strojírenských a IT,“ prozradila mluvčí veletrhu Alice Šustková. A pro firmy je to možnost získat kvalitní mladé pracovníky, kteří přinášejí nové trendy. „My průměrně nabíráme 60 až 80 studentů každý rok, takže máme dobré zkušenosti,“ potvrdila zástupkyně IT společnosti Kristýna Wasylkiwová. Firmy ale mají své požadavky, které studenti musejí splňovat. „Chtějí od těch absolventů, aby uměli více, aby byli lépe připraveni, takže ten tlak jde tímto směrem,“ souhlasí rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Studenti se na veletrhu seznamují i s tím, jak se připravit na výběrové řízení. Letošní ročník Kariéry plus je už pátý v pořadí a svým rozsahem je největším veletrhem pracovních příležitostí v MS kraji.