Architekti stále bojují za havířovské nádraží

Havířov - Havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk i nadále souhlasí s plánovanou demolicí vlakového nádraží. Jeho názor se dnes pokusili změnit mladí architekti, kteří naopak bojují za záchranu této podle jejich názoru velmi cenné stavby. Dnes se setkali poprvé. Shodli se ale jen na tom, že by se architekti mohli v budoucnu podílet např. na přípravě nového územního plánu města.

Havířovské nádraží. Pro jeho zastánce architektonický skvost, ukázka tzv.bruselského stylu,  pro jiné chátrající budova se zbytečně vysokými náklady na vytápění. Její majitel, ČD, ji chce zbourat a za evropské peníze postavit budovu novou. Menší a energeticky úspornější. Mladí havířovští architekti se tomu snaží zabránit. „Sice je důležité snižovat náklady a chovat se ekonomicky, ale důležité je také uvažovat do budoucna, aby Havířov měl určitou tvář, aby si zachovával budovy,“ tvrdí architektka Lucie Chytilová.

„Svůj názor jsem nezměnil, vycházím z toho, co schválilo zastupitelstvo. Můžu jen říct, že velkou roli hraje čas. Nebude-li včas podán projekt, rekonstrukce přednádražního prosotru nebude,“ uvedl primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Havířovští zastupitelé schválili demolici nádražní budovy už loni. České dráhy zatím ale nic bourat nesmějí. Památkáři totiž stavbu navrhli k zápisu na seznam kulturních památek. A dokud o tom nerozhodne ministerstvo kultury, musí vše zůstat v původním stavu. České dráhy ale spěchají. Evropské peníze mohou čerpat jen v určitém období. „Samotné práce včetně demolice a přestavby haly se musí zahájit začátkem roku2013 ao evropské dotace se musí žádat nejpozději ve 3. kvartálu letos,“ řekla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

„Nádraží, pokud bude zapsáno jako kulturní památka, zůstane ve stávajícím stavu. A nevěřím, že ČD budou schopny vlastní budovu nějak zrekonstruovat,“ obává se primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. V boji za záchranu havířovského nádraží budou architekti pokračovat. Koncem března předají ČD a primátorovi města petici. Podepsalo ji zatím 2 200 lidí.