„Ponesu plnou zodpovědnost,“ říká majitel zabaveného arzenálu z Doubrav

Zlín – Majitel skladu zbraní, který minulý týden objevili policisté v obci Doubravy na Zlínsku, počká na soudní proces na svobodě. O vzetí devětatřicetiletého Bohumila Č. do vazby dnes rozhodoval Okresní soud ve Zlíně, pro jeho vazbu ale soudce neshledal důvod. Muž se podle svých slov přihlásil na policii sám. Nechtěl prý, aby podezření z držení zbraní padlo na majitele domku v Doubravách, kteří mu přístavek pronajímali. Štáb České televize dnes s mužem natočil exkluzivní rozhovor.

Policejní eskorta přivedla Bohumila Č. do soudní budovy před půl dvanáctou dopoledne. Jednání trvalo asi hodinu. Soudce neshledal důvody pro vazbu, muž proto opustil soudní síň bez pout. Na chodbě soudu pak poskytl České televizi exkluzivní rozhovor.

„Byly to opravdu moje zbraně. Chtěl bych uvést, že za to ponesu plnou zodpovědnost,“ řekl Bohumil Č., jehož nejbližší prý o jeho nebezpečných aktivitách nic nevěděli. Stejně tak mladý pár z Doubrav, který muži pronajímal přístavek u domu. Právě tam našli policisté uskladněné zbraně. „Oni o tom vůbec nevěděli, prostory jsem si pronajal. Právě proto bych se jim chtěl omluvit za potíže, které jim vznikly,“ řekl muž s tím, že to byl i jeden z důvodů, proč se rozhodl sám přihlásit na policii. 

Rozhovor s Bohumilem Č. o skladu zbraní v Doubravách (zdroj: ČT24)

Na otázku kolik zbraní v přístavku bylo Bohumil Č. neodpověděl. Zbraně však měl podle svých slov jen krátce. „Bylo to teprve měsíc, co jsem je zakoupil. Prodat jsem je v žádném případě nechtěl, vlastně jsem ještě neuvažoval, jak s nimi naložit,“ uvedl muž. Potvrdil i domněnku, že v minulosti působil v cizineckých legiích.

Bohumil Č. je prý připraven přijmout trest, který přijde. „Nevěřil jsem, že mě pustí z vazby… hlavně nechci, aby trpěli jiní, proto jsem se přiznal,“ dodal. „Chtěl bych se moc omluvit osobám, kterým jsem způsobil potíže. Zvlášť mojí manželce, kterou strašně miluji a která to asi těžce nese,“ svěřil se majitel nebývalého zbraňového arzenálu, který je v civilu otcem dvou dětí a pracuje jako trenér ve fitness centru. 

„Dokázalo by to vyzbrojit jednu celou rotu, asi tři sta mužů. Je to munice, která rozhodně do obce nepatří a v případě neoprávněné manipulace by to mohlo obec zásadním způsobem poškodit – až zlikvidovat.“ 

starosta Doubrav Jiří Šulák (nez.) k nálezu

Pro obec byl nález nepříjemným překvapením 

Policejní manévry překvapily malou obec Doubravy na Zlínsku minulý týden ve čtvrtek. Při domovní prohlídce, která se původně zbraní vůbec netýkala, jich policisté v přístavku jednoho z rodinných domů objevili rozsáhlé množství. Ve skladu byly moderní kulomety, samopaly, granáty, protitankové střely i plastické trhaviny. Další podezřelé balíky pyrotechnici raději neotvírali a odvezli je hned na expertizu. Nalezené výbušniny, střelivo a zbraně jsou pravděpodobně nejen české, ale i zahraniční provenience. Policie dál mlčí, informační embargo na kauzu děsivého arzenálu v Doubravách trvá. Experti prý odvezené zbraně a munici stále zkoumají.

Vydáno pod