Větrný mlýn v Rudici se po rekonstrukci otevře už v dubnu

Rudice - Větrný mlýn v Rudici na Blanensku se dočkal záchrany. Obci se podařilo zajistit dohromady 300 tisíc korun a opravit mlýn, který se loni na jaře začal rozpadat. Stavební úpravy teď finišují a první návštěvníci se do mlýna dostanou už v dubnu.

Za Marie Terezie se na našem území točilo 915 větrných mlýnů. Dnes už je jich jen 40 a z nich většina v rukou soukromníků. Výjimkou je ten v Rudici na Blanensku. I když se od roku 1929 lopatky mlýna už netočí a od roku 1940 se tady už ani nemele mouka, přesto je rudický mlýn pro obec dominantou, za kterou se sjíždí lidé z širokého okolí. Havarijní stav, který způsobila loňská zima, tak obec okamžitě zvedl ze židle a začalo se jednat. Teď už stavební záchranné práce vrcholí.

„Velkým problémem bylo, že celá budova je bez základů, byla postavena více méně na holý kámen. Byl zde zbudován železobetonový věnec, který drží stavbu tak, aby nedocházelo k rozjíždění celé budovy,“ popsal starosta Rudice Roman Šebela (nez.).

Prstenec po obvodu odvrátil rychlý konec, který mlýnu hrozil, a naopak na řadu let zpečetil jeho osud v dobrém i zlém. „Opravy dokončujeme, ještě je potřeba dodělat vnitřní omítky. Je to klasické vápno, které je pálené starým způsobem, vyhašené a uložené. Musí být dlouho uložené, aby vyzrálo,“ uvedl správce památky Jan Dobeš.

Pak už se jen opráší inventář, který byl půl roku schovaný, a správce vrátí expozici na své místo.

Rudický mlýn je nejnavštěvovanější větrný mlýn v České republice. Ročně se přijede až 12 tisíc turistů. Toto číslo Rudičtí nechtějí ohrozit a plánují tak už v dubnu mlýn znovu otevřít veřejnosti.

Vydáno pod