Spory mezi vinaři pokračují

Jižní Morava - Počet členů a sympatizantů Vinařské asociace, která vznikla začátkem letošního roku, se zvýšil téměř na stovku. Podle Svaz vinařů ale nová asociace nereprezentuje názory českých a moravských vinařů a je mluvčím jen jejich malé části, řekl dnes místopředseda Svazu vinařů Josef Svoboda. Menším vinařům se nelíbí, jak funguje Vinařský fond a Svaz vinařů a chtějí, aby členství v těchto organizacích bylo dobrovolné.

Svoboda dnes uvedl, že nedochází k „masivnímu úbytku členů svazu“. Svaz je podle něj stále respektovaným sdružením, které se například podílí na legislativním procesu. S novou asociací chce svaz jednat o společných problémech. „Vinařství na jižní Moravě je poměrně malé. Potřebujeme, aby všichni vinaři táhli za jeden provaz,“ uvedl Svoboda.

Některým menším vinařům vadí zejména to, že původní smysl Vinařského fondu, tedy výsadba vinic před vstupem Česka do Evropské unie, se přeměnil v marketing, který je podle nich směřován zejména k propagaci velkých vinařství. Prostředky, které do Fondu malí vinaři odvádí, by podle svých slov dovedli k vlastní propagaci sami využít efektivněji. Další ze zastřešujících vinařských organizací, Svaz vinařů, je podle nich jen byrokratickou organizací, která menším producentům vína nepřináší očekávaný užitek.

„Přes snahu několika našich kolegů, kteří se angažovali v průběhu několika let minulých, aby situaci ve Svazu vinařů změnili, je výsledek nevalný. Utvrzuje nás v názoru, že Svaz vinařů ČR je nereformovatelný.(…) Pokud státní kasa chce ušetřit, nejlepší cestou je zrušit Vinařský fond, který mimo ni zatěžuje i vinaře samotné.“

Ukázka z otevřeného dopisu Vinařské asociace ČR

Povinné odvody znamenají například pro středně velkého vinaře Radomila Balouna ročně půl milionu korun. „Dovedl bych ty peníze určitě zužitkovat lépe,“ myslí si vinař. „Za rok 2010 odvody vinařů dělaly téměř 30 milionů korun a přes 40 milionů dostal Fond od státu,“ dodal Baloun. V roce 2010 šlo přitom z celkového osmdesátimilionového rozpočtu Fondu 11 milionů na podporu prodeje vína v řetězcích, což se malým a středně velkým vinařům nelíbí.

Zatím čtrnáct malých a středních vinařů proto založilo novou organizaci. Vinařská asociace ČR, jak se sdružení jmenuje, teď usiluje o získání právní subjektivity, aby pak vinaři mohli začít oficiálně jednat se zákonodárci.

Velcí vinaři odvádí více peněz 

Předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo popírá, že by jádro propagace mířilo zejména k velkým vinařstvím. Zároveň ale poukazuje na to, že sedm největších vinařství odvádí do Fondu a Svazu tolik peněz, co všichni ostatní vinaři dohromady. Přínosné pro malé vinaře jsou podle Sedla zejména soutěže a akce na propagaci vinařské turistiky, které Fond také pořádá.

Nespokojení vinaři o Vinařském fondu a Svazu vinařů (zdroj: ČT24)

Svaz vinařů České republiky

Svaz vinařů byl založen v roce 1993 ve Velkých Bílovicích. Hájí zájmy pěstitelů hroznů a výrobců vína prostřednictvím jednotné organizace jak v našem státě, tak vůči zahraničí. Členem Svazu jsou fyzické i právnické osoby podnikající v uvedených oborech a drobní vinaři prostřednictvím vinařských spolků v obcích. K cílům práce svazu patří spolupodílení se na tvorbě vinařské legislativy.  

Zdroj: Svaz vinařů

Vinařský fond organizuje v rámci propagace dny otevřených sklepů, soutěže a přehlídky. Zejména ale podporuje prodej a konzumaci vína prostřednictvím značek Vína z Moravy, vína z Čech a Svatomartinské. Značku Svatomartinské vlastní Vinařský fond od roku 2005 a za tu dobu její popularita strmě roste. V roce 2011 získalo svatomartinský přívlastek 365 vzorků od 125 vinařů.  Svatomartinského se odhadem vypilo kolem dvou milionů lahví, za které Češi utratili přes 150 milionů korun.

Hovoří předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo (zdroj: ČT24)

Vinařský fond České republiky

Vinařský fond vznikl v roce 2002, kdy se změnil zákon o vinohradnictví a vinařství. Úkolem Fondu bylo před vstupem Česka do Evropské unie podporovat výsadbu a obnovu vinic a také propagaci prodeje vína. Peníze na tuto činnost získává Fond z odvodů od pěstitelů vína, výrobců a dovozců vína a z dotací.

V roce 2004 se opět změnil vinařský zákon a s ním i účel fungování Fondu. Tento již výhradně podporuje marketing vína, rozvoj vinařské turistiky a informuje veřejnost o vinohradnictví a vinařství.

Od 1. září 2011 nabyla platnosti novela zákona o vinohradnictví a vinařství, které mimo jiné zavedla některá nová pravidla pro odvodovou povinnost do Vinařského fondu za víno poprvé uvedené do oběhu, vinaři platí fondu za každý litr všech druhů vín vyrobených na území České republiky 0,50 Kč a 350 korun za každý započatý hektar vinice.

Zdroj: Vinařský fond

Zakládající členové Vinařské asociace ČR

Petr Marek – Český archiv vín s.r.o.                             
Josef Valihrach – Vinařství Valihrach
PhDr. Vladimír Železný – Tanzberg Mikulov a.s.      
Tomáš Krist – Vinařství Krist
Petr Nejedlík – Dobrá vinice                                       
Josef Dufek – Vinařství Dufek
Karel Reichmann – Vinium Moravicum                     
Milan Sůkal – Vinařství Sůkal
Libor Průdek –  Vinstars Rakvice                                 
Roman Beneš - Vinařství  Beneš
JUDr. Jaroslav Javornický – Vinařství Spielberg          
Ivan Kalivoda – Pavlovín Velké Pavlovice
MUDr. Pavel Kosík – Vinařství Kosík                           
Jiří Maděřič – Vinařství Maděřič

Vydáno pod